У столиці в підвалі знесеної в 70-ті роки ХХ століття будівлі на території заповідника "Стародавній Київ" археологи знайшли справжній скарб. Про це повідомив директор департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк.

За його словами, знайдено близько 2 кг срібних монет номіналом 1 рубль, 50/20/10 копійок.

"Знайшла скарб на Подолі архітектурно-археологічна експедиція Інституту археології НАНУ на чолі з Всеволодом Івакіним під час проведення охоронних археологічних досліджень. Монети датуються часом від 1817 до 1912 року", – написав Никоряк на своїй сторінці в Facebook.

Популярні новини зараз

Стане вибір між їжею та водою: на українців чекає новий удар по кишені

"Буде не страшно...": астролог визначив, чого чекати українцям до середини 2024 року

Судний день розраховано: коли і чому людство може зникнути

60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину

Показати ще

Він уточнив, що археологи поки не можуть сказати, чому скарб був закопаний. Однак можна припустити, що на цьому місці жив працівник банку, який знаходився у сусідньому будинку.

"Археологи припускають, що в буремні роки Української революції, коли життя, на жаль, переставало бути цінним, а банківським працівникам приділяли особливо пильну увагу, господар заховав свій скарб у підвалі, для того, щоб вже ніколи до нього не повернутися", – пише Никоряк.

Зараз монети в археологів, після реставрації вони будуть передані в експозиції музею археології Інституту археології НАНУ.

Раніше повідомлялося, що під час розкопок в древній гавані Кесарії археологи з Управління старожитностей Ізраїля під керівництвом Пітера Гендельмана (Peter Gendelman) і Мохаммеда Хатара (Mohammed Hatar) виявили бронзовий горщик з 24 золотими монетами і золотою сережкою.

Скарб був захований між двома каменями в середньовічній ямі для відведення ґрунтових вод глибиною близько 1,5 метрів.

Відзначимо, що серед монет були ті, які викарбувані у Візантійській імперії і вкрай рідко виявлялися за кордонами держави. На думку вчених, закопав скарб житель міста, убитий під час вторгнення хрестоносців в 1101 році. Під час штурму Кесарії 17 травня 1101 року, коли багато її жителів були вбиті або взяті в полон, скарб загубився.

Нагадаємо, під час розкопок архіепіскопского замку Сьоборг на острові Елленхольм на півдні Швеції археологи знайшли венеціанський золотий дукат XIV століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа" на південному заході Нідерландів археологи знайшли бронзову чашу для вмивання.

"Знай.uа" писав, в Абу-Дабі археологи виявили руїни мечеті, якій, за попередніми підрахунками, близько тисячі років.