У дитячих садочках меню повинно бути настільки повноцінним і продуманим, аби малечі вистачало сил на цілий день – це не школа, тут діють зовсім інші, більш суворі правила харчування. Чи діють вони тільки на папері?

Нещодавно Марина Агаєва на сторінці "Батьки SOS" у Facebook поскаржилася, що її дитину годують якимось зовсім непрезентабельними на вигляд стравами, при чому вони викликають нудоту та погане самопочуття.

Жінка додала фото, зроблене у їдальні – солоні огірки, бутерброди сумнівної свіжості і якості, буряк, який вже давно почорнів.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський

Показати ще

"Як можна вирішити проблему по харчуванню дітей в ДНЗ Казка м. Бровари. Ось декілька фото, чим годують наших дітей: огірки з пліснявою, почорнівший буряк в борщі і бутерброд. До завідуючої були звернення, але все марно, вона мило посміхається вказуючи на те, що такі продукти їм поставляють. Діти приходять до дому скаржаться на нудоту, біль у животику та блювання, зрозуміло, що причиною цьому є неякісна їжа, але завідуюча звертає все на віруси. Батьки зверталися в Адміністрацію, копія відповіді підкріплена. Як можна вирішити цю проблему??? Ми як батьки хвилюємся за своїх дітей. Порадьте куди звертатися???", - пише вона.

Правила харчування у садочках та школах

Цього року Україна офіційно повинна була перейти на нові стандарти меню. Принаймні, цього хотіли у міністерстві. Зазвичай, правила садків та шкіл дещо відрізняються, але вимоги до продуктів та приготування страв – майже однакові. І вони прямо протилежне опублікованим мамою фото.

Є дві форми забезпечення харчуванням. Перша – це гарячі обіди. Друга форма – буфетна (тільки для шкіл).

За Державними санітарними правилами і нормами утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу, які затверджені Головним державним санітарним лікарем України, нині в буфетах можна продавати хліб з вершковим та шоколадним маслом, з яйцем, з маслом та оселедцем, з вареною сосискою, з напівкопченою або копченою ковбасою, з котлетою, шніцелем або біфштексом, зі смаженою куркою або печінкою, з відвареним язиком.

А також – печені борошняні кулінарні вироби з дріждового та листового тіста (ватрушки, пиріжки, булочки), кондитерські вироби (печиво, вафлі, мармелад, зефір промислового виготовлення).

За проектом методичних рекомендацій, харчування має бути різноманітним і включати продукти харчування, які походять з різних груп: зернові продукти та/або картопля, фрукти та/або овочі, молоко та/або молочні продукти, м’ясо, риба, яйця, горіхи, бобові, насіння, а також харчові жири (рослинна олія, вершкове масло, неароматизований маргарин).

Для приготування їжі можна використовувати тільки йодовану сіль. Водночас, досолювати страви не можна, а її щоденне споживання не має перевищувати 5 грамів. Загалом, страви можуть містити не більше 10 г цукру на 100 г/мл готового продукту і 10 г жиру на 100 г/мл готового продукту.

Дивіться: Харчування в школах та садках: що мають знати батьки

Нагадаємо, дітей з інвалідністю обікрали просто у реабілітаційному центрі. Як повідомляв "Знай.ua", українці з 2019 року отримають нову допомогу на дітей. Також "Знай.ua" писав, смертельний вірус може залишити українців без головного продукту на свята.