Українці не втомлюються скаржитися на непомірне підвищення цін на тютюнові вироби, однак це далеко не межа, адже депутати готують нові обмеження для курців.

Верховна Рада

Про це пише портал Рoliteka.

У повідомленні анонсовано, що відповідні обмеження для курців прописані в зареєстрованому у Верховній Раді законопроекті №4030а.

Піднімуть штрафи і заборонять курити на балконах

Популярні новини зараз

Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне"

У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки

Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати

Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію

Показати ще

Курити стане невигідно. Сьогодні штраф за куріння в громадському місці становить від 51 до 170 гривень. А може стати 340 гривень. Буде і менше місць для куріння. Зараз закон дозволяє курити в приміщеннях, якщо там є вентиляція і урна для недопалків. Такі “курилки” облаштовують на підприємствах, в готелях, на вокзалах. Депутати ж хочуть заборонити їх в будь-якому місці, де є чотири стіни і стеля. Це означає, курити заборонять на засклених балконах, терасах кафе і ресторанів.

Самі сигарети приберуть з прилавків. Упаковки та макети сигарет не можна буде розміщувати на вітринах кіосків і прилавках магазинів. Діти не повинні бачити сигарети, вважають автори проекту.

Сигарети здорожчають на 5-7 гривень

З Нового року цигарки подорожчають. У 2019 акциз на тютюнові вироби має зрости на 20%.

У 2019 інфляція складе 6,3%, прогнозують в НБУ. Тому сигарети з фільтром в 2019-м подорожчають ще на 5-7 грн. Подорожчання стане відчутним в березні-квітні, оскільки в торгових точках будуть залишки сигарет, закуплені в 2018-му.

Купити електронні і ароматизовані сигарети буде не просто

Ще один зареєстрований в Раді законопроект №2820 пропонує заборонити продавати електронні сигарети неповнолітнім.

Окрім того депутати вимагають, щоб виробник писав на упаковці інформацію про протипоказання і ризики для здоров’я, а також заборонити їх рекламу. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в 29 країнах світу електронну сигарету можна купити тільки з 18 років, а в 39 країнах їх заборонено рекламувати.

Нагадаємо, в Україні стане менше місць для куріння, а тютюнові вироби приберуть з вітрин.

Раніше Знай.uа писав про те, що стрімке підвищення цін на цигарки в Україні лише набирає обертів, хоча вже зараз більшість курців скаржаться на надмірно високі ціни тютюнових виробів.

Також Знай.uа повідомляв, що рак легенів займає лідируючу позицію серед онкологічних захворювань у світі.