Як правильно харчуватися

Під час посту заборонено їсти м'ясні продукти і їх похідні, такі як сир, творог, яйця, молоко, масло і так далі. Бульйони з м'яса і птиці теж не можна варити. А каші та супи потрібно несильно солити. Спеції та приправи додавати заборонено. Вершкове масло і тваринний жир замінюють будь-яким рослинним, можна брати лляну олію, оливкову або звичайну соняшникову. Недолік жирів заповнюється насінням, горіхами і іноді рибними стравами. А тваринний білок замінюється рослинним: тими ж горіхами, бобовими та грибами.

Є окремі дні, під час яких не можна їсти приготовану за допомогою тепла (газу, вогню, електрики) їжу. Тоді зазвичай їдять сухофрукти, горіхи, свіжі фрукти і овочі, солені овочі та гриби, для яких не потрібно було варити маринад.

Будь-який алкоголь заборонений, але є дні, коли можна випити трохи вина. Детальніше дивіться в нашому календарі.

Що не можна робити

Звичайно, головне під час посту - очиститися духовно, стати кращою людиною і кращим християнином. Тому намагайтеся не грішити, вести себе пристойно, не сваритися і не робити зла людям. Заборонений і секс на ці 40 днів.

Популярні новини зараз

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

Але в той же час потрібно радіти, що скоро прийде Різдво, таке світле і важливе свято, бути добрим, веселим, позитивним. Можна навіть ходити в гості і радувати близьких подарунками.

У слов'ян на Русі були свої уявлення про те, як потрібно провести піст, наповнені забобонами:

  • Прибирати будинок ввечері не можна, тому що можна зустріти Різдво разом з нечистю. Це потрібно робити вдень.
  • Не можна шкодувати гроші під час посту, особливо якщо виходите на базар. Благополуччя покине будинок тих, хто затиснув кілька гривень, а щедрим рік принесе фінансове благополуччя.
  • Не можна сидіти постійно вдома, закрившись. Молитися і очищатися духовно потрібно, але в гості теж варто ходити і запрошувати гостей до себе, щоб весь рік був достаток.
  • А ось виходити на полювання або на риболовлю заборонено, якщо не хочете накликати на себе нещастя.

Раніше Знай.ua повідомляв про те, які фільми треба обов’язково подивитися перед Новим роком. Ми зробили підбірку фільмів з чарівною святковою атмосферою.

Нагадуємо, стало відомо, якою буде погода на Новий Рік. Українців попередили, до чого готуватися

Також Знай.ua повідомляв про традиції та обряди головного єврейського свята, Хануки.