Щорічно 3 грудня за народним календарем відзначається День Прокла (за старим стилем – 20 листопада). Крім того, для православних віруючих це дата пам'яті святителя Прокла Константинопольського патріарха.

День Прокла 3 грудня: головні заборони свята

У часи, коли не було автотранспорту, наші предки користувалися тільки возами і саньми. Тому, коли дорога висихала після осінніх дощів і покривалася снігом, поновлювалися поїздки між населеними пунктами. Звідси пішов звичай у цей день молитися святому Проклу, щоб удача не покидала людину, яка перебуває в далекій дорозі. «До Прокла не чекай від дороги пуття», — говорили на Київській Русі.

Наші предки вірили: «На Прокла проклинай нечисть». Це потрібно було робити, щоб злі сили не вийшли з-під землі, де вони ховалися від морозів, і не руйнували будинки і життя людей. Саме тому були поширені захисні замовляння, які виголошували, і прикмети, в які вірили.

Варто відзначити, що бісівська сила завжди прагнула проникнути в теплі будинки. Робила вона це найчастіше вночі, коли селяни вже спали в своїх ліжках. У цей період потрапити у хату вона намагалася через трубу, вікно або двері, які по необережності люди залишали відкритими і не осіняли хрестом. Саме тому люди, перед тим як лягати спати захищали хрестом всі вентиляційні отвори і труби будинку, а посуд з водою прикривали лучинками або паличками, складеними навхрест, вимовляючи при цьому огороджувальні замовляння.

Популярні новини зараз

Додаткова підтримка пенсіонерів: нова виплата 944 грн на місяць

Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші

Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Показати ще

У вигнанні нечистої сили також дуже допомагав чортополох. Для цього верхівки рослини, зібрані під час цвітіння і висушені під літнім сонцем, збирали в невеликі в'язки і підпалювали, а димом від них обкурювали житла, особливу увагу приділяючи також вікнам і дверям.

В цей день селяни особливо побоювалися злих духів — обдериху, банника, гуменника і овинника. Дуже страшним духом вважалася обдериха — банний дух, що здирав шкіру людини, яка мала необережність зайти до бані в позаурочний час.