З 2 грудня починається Адвент – передріздвяний час, до якого приурочені численні католицькі обряди і звичаї. Тривалість Адвенту близько чотирьох тижнів, що включає 4 неділі, іншими словами, 3 повні тижні з додаванням від 1 до 6 днів в залежності від того, на який день тижня припадає Різдво.

Перша неділя Адвенту 2018: історія свята

Всього Адвент ділиться на два календарних етапи: перший з першої неділі до 16 грудня, який присвячений роздумам про прийдешнє друге пришестя Ісуса Христа; і другий з 17 до 24 грудня (Новенна — дев'ять днів предсвяткування Різдва), який є безпосередньою підготовкою до святкування Різдва Христового і присвячений пам'яті Першого пришестя Ісуса Христа у світ — Боговтілення.

Уточнимо, що всі неділі в грудні до Різдва прирівняні за своєю значимістю до церковних свят, і якщо на неділю Адвенту випадає інше свято, воно переноситься на понеділок.

Популярні новини зараз

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Перша неділя Адвенту вважається початком нового літургійного року. Кожна така неділя присвячується певному спогаду, за який відповідають євангельські читання під час богослужіння: першу неділю присвячено майбутньому пришестю Ісуса Христа в кінці часів; другу і третю — Іоанну Хрестителю, що випереджає суспільне служіння Христа, четверту — подіям, що безпосередньо передували народженню Сина Божого і особливим місцем Діви Марії в таємниці Боговтілення.

Перша неділя Адвенту 2018: традиції свята

Під час цього періоду віряни рано вранці служать у церкві Святу Месу на честь Пресвятої Діви Марії – «рорату». Символом цієї меси є запалена свічка, яка освітлює шлях тим, хто йде в храм до сходу сонця. Щоб свічка не згасла, її поміщають в ліхтарик з прозорими віконцями.

У цю неділю католики запалюють першу свічку в вінку Адвенту — свічку Пророцтва. Вона символізує старозавітні пророцтва про пришестя Спасителя. Віруючі святкують виконання цих пророцтв — пришестя Спасителя на землю Немовлям, Його пришестя в наші серця через віру в Слово Боже, і Його останнє пришестя у славі, щоб судити всіх людей.