Іноді корисно озирнутися назад, щоб зрозуміти: що саме привело нас до того, що ми маємо зараз. 5 років - термін відносно недовгий, але події, що сталися за цей час, змінили настільки багато, що можна сміливо говорити про Україну, як про оновлену державу. Давайте згадаємо, як це було.

5 років тому, в ту саму ніч з 29 на 30 листопада Майдан, який став головною українською територією протесту проти прийнятого тодішнім президентом Віктором Януковичем рішення відмовитися від процесу вступу України в Євросоюз, був заповнений якщо не повністю, то десь близько до цього. За відомостями з різних джерел, на Майдані в той момент знаходилося близько 400 осіб. Незважаючи на кількість і суть самої акції на Майдані на той момент, поведінка людей цілком містилась у рамках “мирного протесту”: ніхто нікого не атакував, а ближче до ранку робітники, не зустрічаючи перешкод з боку протестувальників, почали потихеньку підвозити на площу деталі конструкції для великої новорічної ялинки, яку, за традицією встановлювали на Майдані. Загалом, об'єктивних причин для наступних подій не було.

Близько 4 години ранку площу почали оточувати загони спецпідрозділу “Беркут”, які отримали, як виявилося згодом, формальний наказ “розчистити територію для встановлення новорічної ялинки”. Отриманий наказ, а точніше, розміри території, яку потрібно "розчистити", новоявлені адепти Діда Мороза вирішили трактувати максимально широко. Як, власне, і методи цього самого “розчищення” - в результаті спроб створити новорічний настрій по-беркутівськи деяких протестувальників переслідували аж до Михайлівського монастиря, не гребуючи пускати в хід кийки і удари ногами по вже впавшим протестувальникам. Всього в ту ніч постраждало не менше 79 осіб, а близько 35 протестувальників були затримані за звинуваченням у хуліганстві і опорі представникам влади.

Популярні новини зараз

Європі пророкують "пекельну" спеку: що чекає на Україну

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Українців попередили про "важкі" платіжки за світло

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Показати ще

Результат цієї акції виявився саме тим каменем, що зсуває з місця лавину. Попереду було все: і бої на вулицях, і той ссамий “Беркут”, лайкою та стусанами штовхаючий попереду себе “живий щит” з строковиків внутрішніх військ, і палаючий Будинок Профспілок, і тікаючий з країни “легітимний” президент. Сльози і тріумф, кров і гордість - все це тільки треба мало статися. Але фактично, саме те пам'ятне “розчищення” в ніч з 29 на 30 листопада 2015 року можна вважати ключовим, поворотним моментом у перетворенні Майдану з мирної проєвропейської акції в революцію, що змінила курс розвитку України на багато років вперед.

Нагадаємо: блогер розповів, коли Янукович запустив кровопролиття.

Раніше znaj.ua підбивав підсумки Майдану.

Також В'ячеслав Вакарчук згадував події п'ятирічної давності.