Константинополь прокоментував рішення Синоду про скасування архієпископства РПЦ в Західній Європі, прийняте у вівторок, 27 листопада.

Про це пишуть ЗМІ з посиланням на відповідну заяву Вселенської патріархії.

У повідомленні сказано, що рішення стосується тільки оптимізації внутрішньоцерковного управління і не містить ніякої політичної складової.

"Не варто робити сенсацію з виключно внутрішнього рішення, яке стосується деяких структурних змін. Це було зроблено виключно для зручності громад і не містить ніякої політичної складової", - повідомило джерело.

Популярні новини зараз

Поміняють та відремонтують: киянам зробили важливе оголошення

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

РПЦ

У цій архієпископії "не було Томосу в повному сенсі цього слова", йдеться в заяві.

"Було рішення, прийняте в 1931 році, що стосується громад, які сформувалися з емігрантів після революції 1917 року. Тепер кожна громада може звертатися безпосередньо до єпископа Константинополя, який опікується дану територію ... Це, скажімо, такі ж громади як громади УПЦ в Канаді", - підкреслили у Вселенській патріархії.

Нагадаємо, у Священному Синоді Вселенського Патріархату прийняли рішення в Західній Європі розпустити Архієпископство РПЦ. Даним рішенням скасовується Патріарший Томос 1999 року.

Синод РПЦ

Про це стало відомо завдяки повідомленню видання Оrthodoxie, яке посилається на власні джерела.

Раніше Знай.uа писав про те, що Константинопольский патріархат планує повернути собі близько 20 церковних будівель, які знаходяться на території України і належали йому до кінця XVII століття.

Про це стало відомо завдяки заяві голови синодального Відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ митрополита Іларіона, пишуть українські ЗМІ.

Українська православна церква

"Константинопольський патріархат, готуючи автокефалію, в Томосі про автокефалію має намір викласти власні права і відновити всі ті ставропігії, які колись історично Константинополь мав в Україні, а їх було досить багато в різний час", - повідомив Іларіон.

Також Знай.uа повідомляв, що українцям нарешті озвучили остаточну дату історичної для нашої країни події - проведення Об'єднавчого собору українських церков.