23 листопада, Верховна Рада прийняла державний бюджет України на 2019 рік. Згідно з документом з 1 січня зросте мінімальна зарплата і прожитковий мінімум, а з 1 березня 11,5 млн пенсіонерів отримають масштабний перерахунок пенсій, передає "ХВИЛЯ".

В Україні буде двічі підвищуватися прожитковий мінімум в 2019 році: з 1 липня до 1936 грн, а з 1 грудня – до 2027 грн.

Законом встановлена в 2019 році мінімальна заробітна плата:

  • у місячному розмірі: з 1 січня — 4173 гривні;
  • у погодинному розмірі: з 1 січня — 25,13 гривні.

Також передбачили індексацію зарплат бюджетникам на рівні 9,4% порівняно з 2018 роком. Мінімальна заробітна плата для військовослужбовців буде становити 10 000 гривень.

Популярні новини зараз

Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним"

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

Показати ще

Які пільги і виплати отримають українці

Кабмін запропонував виділити на потреби Міністерства соціальної політики 177,6 млрд грн, а на покриття дефіциту Пенсійного фонду – 166,5 млрд грн. Крім того, вони внесли правки, прийняття яких, за словами в. о. міністра фінансів Оксани Маркарової, призвело б до збільшення видаткової частини в 2 рази! Тобто на всі "хотілки" знадобиться відразу два бюджету.

44% українців користуються різними пільгами, а в опалювальний сезон цифра стає ще більшою.

Багатодітні сім'ї (від трьох і більше дітей)

Таких в Україні близько 300 тис. Закон "Про захист дитинства" гарантує їм дешеву комуналку – зі знижкою в 50%. Правда, їм доводиться вибирати – пільга чи субсидія. Але якщо субсидія призначена тільки за умови, що витрати на комуналку перевищують 15% сукупного доходу сім'ї, то пільга надається без прив'язки до матеріального стану сім'ї.

Також такі сім'ї можуть платити 50% за стаціонарний телефонний зв'язок і встановлювати його без черг. Діти мають право на безкоштовні ліки, щорічне медичне обстеження; першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах і навіть "першочергову госпіталізацію". Ще одна приємна пільга дітям з таких сімей — право безкоштовно користуватися пасажирським транспортом (крім таксі).

"Діти війни"

Українці в віці 72 років (не молодше 1945 року народження) також можуть менше платити за комуналку. Їм, як "дітям війни", покладається знижка 25%. Крім того, якщо на роботі буде скорочення, їх повинні звільняти в останню чергу. Вони мають право на першочергове виділення земельних ділянок, надбавку до пенсії.

Ветерани праці

Пенсіонери з 40 роками стажу для чоловіків і 35 років для жінок — автоматично одержують такий статус. Крім цього, ветеранами праці вважаються «карлики і ліліпути» з 25 роками стажу у жінок і 30 роками – у чоловіків, а також усі, хто вийшов на пенсію за пільговими правилами. Вони мають право на безкоштовне зубне протезування, безкоштовні поїздки в санаторії, першочергове право отримати житло і земельну ділянку, звільнені від плати за землю.

Українці від 60 років

Пенсіонер має право поміняти житло на те, що буде ближче до його родича. А якщо він живе в комунальній квартирі, то може отримати її у приватну власність безкоштовно. Також держава гарантує їм безкоштовну медицину, санаторії, соціальну допомога (якщо на пенсію не заробили) і безкоштовні похорони.

Нагадаємо депутати вирішили, скільки зароблятимуть українці.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Рада назвала прожитковий мінімум, українці хапаються за серце.

Також "Знай.uа" писав, державний бюджет на 2019 рік передбачає чимало змін для країни.