Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану з 9:00 28 листопада 2018 на 30 діб на територіях областей, що прилягають до українсько-російського кордону, до Чорного і Азовського морів. Підтримало 276 депутатів.

Причина введення воєнного стану

Зранку 25 листопада три українські військові кораблі направлялися з Одеси до Маріуполя. Їхнє попередження про перетин Керченської протоки російські прикордонники начебто не отримали.

Росіяни розцінили це як перетин кордону. Кораблі ВМС РФ спробували заблокувати українців, один з кораблів протаранили. Росія закрила Керченcьку протоку для проходу будь-яких кораблів. У небо підняли вертольоти та штурмовики.

Популярні новини зараз

Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати

Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше

Показати ще

Ввечері стало відомо про затримання ФСБ трьох українських кораблів. Затримування супроводжувалося вогнем. Поранені шестеро українців, двоє з них – у важкому стані.

Що таке воєнний стан?

Мова йде про особливий правовий режим в межах держави, або окремих областях, котрий анонсується для протидії агресії, або також якщо існує небезпека для незалежності та територіальної цілісності (закон України "Про правовий режим воєнного стану", а також указ президента).

Воєнний стан може вводитися на території цілої держави або в окремих її регіонах, це має бути чітко зазначено в президентському указі. Під час воєнного стану державою керує військове командування спільно з органами виконавчої влади, військовими адміністраціями та органами місцевого самоврядування. Військові адміністрації створюються президентом у кожній області, на чолі – посадовці із Генерального штабу ЗСУ.

Чи потрібно йти у військомат?

Закон про мобілізацію говорить, що громадяни зобов'язані з'являтися за викликом до військових комісаріатів для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час.

Чи відбудуться вибори президента та парламенту під час дії воєнного стану?

вибори в Україні

Голосування не відбудеться, це стосується виборів президента, виборів до Верховної Ради, до Верховної Ради АР Крим та до органів місцевого самоврядування. Також забороняється проводити будь-які референдуми. Зміна Конституції України та Конституції АР Криму також заборонені.

Права та обов'язки

Права громадян на цей період суттєво обмежені: заборонено проводити страйки, масові заходи та акції. Військове командування під час воєнного стану має право запроваджувати комендантську годину, встановлювати особливий режим в’їзду і виїзду в населені пункти, обмежувати свободу пересування громадян, а також рух транспортних засобів.

Нова військова влада отримає право перевіряти документи, а в разі потреби проводити огляд речей, транспорту, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян.

Запрацює також право на заборону діяльності політичних партій та громадських організацій, якщо вони становлять ризик для суверенітету та національної безпеки України.

Крім того, у разі необхідності, закон справді дозволяє примусово відчужувати майно, що перебуває в приватній або комунальній власності, вилучати майно державних підприємств, державних господарських об’єднань для потреб держави.

Дивіться: Воєнний стан в Україні: чого чекати і до чого готуватись?

Нагадаємо, американські війська увійшли в Чорне море. Як повідомляв "Знай.ua", ФСБ катує затриманих в Керченській протоці. Також "Знай.ua", оприлюднено основні міфи про воєнний стан, яким не варто вірити.