У суботу, 24 листопада, в Україні відмічають День пам'яті жертв Голодомору у 1932-1933 роках.

Президент Петро Порошенко і прем'єр-міністр Володимир Гройсман звернулися з нагоди Дня пам'яті до українців у своїх Facebook.

Український президент зазначив, що 24 листопада "вагомий привід згадати й осмислити великі трагедії минулого століття, згадати у молитві невинних жертв".

За словами глави держави, цивілізований світ робить все можливе, щоб правда про голод в Україні поширювалася, а злочини тоталітарного режиму отримали історичну та правову оцінку.

Популярні новини зараз

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Показати ще

"Вірю, мільйони невинно загублених душ нарешті змогли знайти вічний спокій" Петро Порошенко

Гройсман у зверненні на своїй сторінці в Facebook підкреслив, що верхівка СРСР 85 років тому усвідомлено влаштувала геноцид проти українського народу.

"Мільйони людей стали жертвами голодомору, який штучно створив радянський режим" Володимир Гройсман

За даними Інституту демографії і соціальних досліджень імені Птухи, під час Голодомору в 1930-х роках Україна втратила близько 3,9 млн осіб.

Відповідно до українського законодавства "публічне заперечення Голодомору 1932 -1933 років в Україні визнається наругою над пам'яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним".

Нагадаємо, в 2000 році – День пам'яті жертв Голодомору та політичних репресій, а в 2007 році за Указом Президента Ющенка день назвали «День пам'яті жертв голодоморів».

Як не прикро, але в той час коли відзначали 70-річчя голодомору, не всі держави визнали, що голодомор був геноцидом українського народу, хоча Україна наполягала на офіційному міжнародному визнанні в 2002 році. У 2006-му Верховна Рада все ж визнала його актом геноциду проти українців.

Як повідомляв "Знай.uа", в Америці підтвердили історичний факт.

Також "Знай.uа" писав, що на другій "батьківщині" українців відкрили меморіал жертвам Голодомору.