У п'ятницю, 23 листопада, Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, заборонила операторам газорозподільної мережі проводити донарахування за природний газ.

Про це повідомила на своїй сторінці в Facebook голова комісії Оксана Кривенко.

"Проведений моніторинг ринку показав, що переважна більшість операторів газорозподільних мереж в платіжних документах за жовтень цього року здійснили донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, які враховують різницю у приведенні до стандартних умов" Оксана Кривенко

За словами Кривенко, в пунктах передання газу з газотранспортної системи в газорозподільну систему вузли обліку природного газу в автоматичному режимі здійснюють вимірювання при стандартних умовах (20°). У той же час, лічильники газу у побутових споживачів не виробляють такої температурної корекції обсягів і вимірюють при фактичній температурі навколишнього середовища.

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

"Якщо розглядати наведений приклад при фактичній температурі навколишнього середовища в 5°, виробничо-технологічні втрати операторів ГРС 51 кубометр (1000 куб м — 949 куб м)" Оксана Кривенко

Також Кривенко підкреслила, що необхідно здійснити процедуру нормативно-правового регулювання даної проблематики через внесення змін в Закон України "Про ринок природного газу" шляхом зміни стандартних умов у частині температури з 20° на 0°. Відповідні стандарти актуальні в усіх країнах Європейського союзу.

Нагадаємо, що "Нове – це добре забуте старе" - цю сентенцію українцям вирішили нагадати обласні структури газових служб. Вони повернулися, так сказати, до витоків - наказом Міненерго 15-річної давності, щоб, крім основного підвищення ціни на газ, додати ще і "ненормовані куби", посилаючись на погоду.

Нагадаємо, сайт "Знай.uа" нещодавно писав про нові деталі транзиту газу через Україну

Крім того, сайт "Знай.uа" повідомляв, що запуск першої нитки газопроводу "Турецького потоку" серйозно вплине на українську ГТС.