В Україні триває процес розробки нових проектів щодо ліквідації старих будинків, у тому числі хрущовок. Але на практиці бачимо,що далі розмов діло не йде. Що передбачає нова ініціатива та на скільки вигідним буде рішення для прости українців?

Пільги для забудовників


Наприклад, у Чернігові розробили програму, яка передбачає деякі пільги від держави для приватних забудовників, що збираються на місці старих будинків звести нові мікрорайони, - пише "kp.ua".

старі будинки

"Ця програма існує для добровільних і довірчих відносин між людьми і забудовниками, але в разі, якщо є незгодні на будівництво нового житла і тимчасове переселення, вона працювати не буде. Мешканцям доведеться домовлятися між собою", - заявляв мер Чернігова Владислав Атрошенко.

Популярні новини зараз

Ухилянтам пояснили, коли у них почнуть відбирати речі

Українцям готують новий комунальний платіж: за що доведеться доплачувати з 1 червня

Чоловіків застерегли від помилки у ТЦК: читайте уважно

Вершкове масло та соняшникова олія: українців попередили про нові ціни

Показати ще

Під програму потрапляють будівлі віком від 50 років і старше, в тому числі аварійні і не придатні до проживання. Збитки забудовникам частково компенсують з держбюджету, це може бути до 40%.

З владою краще не зв'язуватися

Самі ж забудовники не сповнені оптимізму.

Кожен забудовник самостійно визначає для себе комфортні умови роботи. За словами представника приватного забудовника, за останні два десятка років вони так жодного разу не мали успішної співпраці з державою. У кожного свої умови та вимоги і мало хто готовий пуступитися.

Наша співрозмовниця наводить як приклад досвід Європи, де діє механізм пільгового кредитування мешканців на реконструкцію будинків. Мешканці самі вибирають підрядника, проект і оплачують роботу за кредитні кошти. Така система вигідна абсолютно всім: мешканцям, державі і будівельної компанії.

Європейський досвід

Термін експлуатації хрущовок - 50 років, їх оновлення слід починати вже в 2005-2015 роках. З ще однією масою небезпечних квадратів українці зіткнуться в 2050-х роках. До цього часу з термінів по експлуатації вийдуть панельні 9- і 16-поверхівки.

В Європі давно існує такий термін, як санація. Цей процес активізувався в Німеччині при її возз'єднання, практично весь житловий фонд Східної Німеччини модернізований, - розповідає столичний архітектор та інженер Ірина Нікітчина.

У Німеччині за рахунок держпрограм за кілька років повністю модернізували близько 60% панельних будинків і частково ще 25% будівель.

Але у нашій країні такі програми не надто цікавлять забудовників, оскільки отримання прибутків розтягнеться на довгі роки, а цього ніхто чекати не хоче.

Сьогодні в Україні ринок нерухомості працює за принципом "збудувати та швидко продати".

Нагадаємо, влада пропонє зносити цілі мікрорайони радянських забудов та на їх місті зводити сучасне житло.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям пояснили, кого захищає закон у питанні ліквідації хрущовок.

Також Знай.ua писав про те, що українцям озвучили нові податки на житло.