Щорічно кожну третю неділю листопада відзначається Всесвітній день пам'яті жертв дорожньо-транспортних пригод. В цьому році дата припадає на 18 листопада.

Цей День вперше відзначили в жовтні 2005 року, коли Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією (A/RES/60/5) оголосила Всесвітній день пам'яті жертв дорожньо-транспортних пригод (World Day of Remembrance for Road Traffic Victims).

Головне завдання цієї міжнародної події - привернути увагу всіх людей планети до сумного факту: у всьому світі в результаті дорожньо-транспортних подій щодня гине більше трьох тисяч чоловік і близько 100 тисяч отримують серйозні травми. Більша частина загиблих та постраждалих — молоді люди.

В цей день у багатьох країнах вшановують пам'ять жертв дорожньо-транспортних пригод і висловлюють співчуття членам їх сімей. Дані заходи ще раз нагадують урядам держав і відповідальним організаціям про необхідність забезпечити безпеку дорожнього руху для всіх громадян.

Популярні новини зараз

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Показати ще

За статистикою, щороку ДТП забирають 1,25 мільйона людських життів. Ще від 20 до 50 мільйонів людей отримують різного роду травми. Такі аварії є основною причиною смерті молодих людей у віці від 15 до 29 років. Половина всіх випадків смерті в дорожньо-транспортних пригодах припадає на пішоходів, мотоциклістів і велосипедистів.

Згідно з прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я, до 2020 року травматизм у результаті дорожніх аварій може стати третьою головною причиною загибелі або каліцтва. Серед основних причин аварій — перевищення швидкості, вживання алкоголю, відсутність програм технічного огляду транспортних засобів та пристроїв, що забезпечують безпеку водіїв і пасажирів.

Варто відзначити, що з кожним роком все більша кількість країн світу проводять різні заходи в рамках програми цієї дати. День пам'яті – важливий інструмент у контексті глобальних зусиль по скороченню числа жертв ДТП. Він звертає увагу на масштаби емоційних страждань і економічних втрат, пов'язаних з дорожньо-транспортними пригодами, та належним чином оцінити страждання жертв ДТП, а також роботу служб підтримки і порятунку.