Щорічно 18 листопада за народним календарем відзначається свято День Іони (за старим стилем – 5 листопада). Також серед православних вірян це дата вшанування пам'яті архієпископа Новгородського і Псковського Іони, ігумена Отенської пустелі.

День Іони 18 листопада: історія життя святого

Іоанн народився в кінці IV століття в Новгороді. В 3 роки він втратив матір, а в 7 років – батька. Після того, як він залишився сиротою, його взяла під опіку вдова Наталя Медоварцева. Вона відрізнялася праведністю і виростила хлопчика в благочесті і християнській вірі. Варто відзначити, що Іоаннові ще в дитинстві передбачили, що він буде зведений в священний сан. Пророцтво блаженного Михайла Клопского збулося через 50 років.

Подорослішавши, Іоанн відправився в Отенську пустелю, де і прийняв чернецтво під ім'ям Іона. Пізніше він був обраний ігуменом, а в 1458 році став Новгородським архієпископом.

Святий створив безліч чудес, одним з яких є припинення мору на Новгородській землі шляхом здійснення хресного ходу в Зверин монастир. Тоді хвороба, яка забрала понад 250 тисяч життів, нарешті закінчилася. Іона заснував безліч притулків, допомагав вдовам і сиротам, а також допоміг заснувати і облаштувати Соловецький монастир. 5 листопада 1470 року він помер, проте навіть після його смерті дива не припинялися. Люди, які приходили до його гробу, отримували миттєве зцілення.

Популярні новини зараз

"Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії

Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."

Показати ще

День Іони 18 листопада: традиції та повір'я свята

Традиційно в цей день незаміжні дівчата просять Господа про доброго чоловіка. Згідно з народним повір'ям, якщо на зорі навколо будинку розкидати зроблені своїми руками дрібнички та дрібні монети, то женихи зовсім скоро з'являться у порога.

Також в День Іони закінчується прибирання плодів чорної редьки. Редька з'являлася на столах у селян постійно. З нею любили квасити капусту, подавали і просто тонко нарізану, политу олією і посипану цибулею. Завдяки фітонцидам, що містяться в цьому коренеплоді, застуда та інфекції, часті для цієї пори року, обходили селянські сім'ї стороною.