Днями вчені-сейсмологи зробили тривожний прогноз щодо стихійного лиха, яке впевнено насувається на Україну.

наслідки землетрусу

Про це пишуть ЗМІ з посиланням на відповідний прогноз сейсмологів.

У повідомленні сказано, що у зоні ризику опинилося Закарпаття, яке уже найближчим часом може сколихнути глобальний землетрус, адже цей регіон входить до зони сейсмічної активності.

"Безумовно, є причина для хвилювань, оскільки якщо ми подивимося на карту сейсмічного реагування на території України, то там показано, що на Закарпатті можуть бути глобальні землетруси. Вони вже і були. Місцеві ефекти навіть досягали 8 балів", — розповів заступник директора Інституту геофізики НАН України Олександр Кендзера.

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Землетрус

Геофізик пояснив, що Закарпаття належить до сейсмоактивного поясу нашої планети, тому землетруси вірогідні з високою імовірністю. Однак ніхто не може сказати, чи дійсно вони будуть і якої сили.

"Прогнози помилкові навіть на одну годину, на один день або місяць. Чим більше років, тим, звісно, відповідальність менша, бо невідомо, що за той час станеться. Прогнозувати час, силу і місце потужних землетрусів на даний час не вміє ніхто. Але інформація про те, що на Закарпатті були раніше землетруси, що вони можуть бути тепер, безумовно, правильна", — наголошує Кендзера.

Землетрус

Однак для того, щоб землетрус не завдав серйозних наслідків, сеймолог радить дотримуватися норм будівництва у сейсмічно-небезпечних регіонах України, тоді коливання не завдадуть значної шкоди навколишньому середовищу на людям.

"Знаючи, як коливатимуться ґрунти під час землетрусу, можна будувати такі будинки, які будуть і дешевими, і сейсмостійкими", — резюмував науковець.

Нагадаємо, Україні загрожує серйозний землетрус в найближчі 10-20 років.

Сейсмологи припускають значні руйнування і шкоду, жителям Закарпаття рекомендують перебиратися хоча б на час в більш безпечні регіони. Такі висновки фахівці зробили, вивчивши архівні дані. Згідно з отриманою інформацією, потужні підземні поштовхи стрясають Україну (зокрема, Закарпаття), кожні 100-120 років, останнім було зафіксовано в 1908 році.

Як писав раніше Знай.ua, вночі 4 листопада в Іонічному морі, біля берегів Греції сталися три потужні землетруси. Всі три поштовху з різною амплітудою трапилися протягом півгодини.

Також Знай.ua писав про те, що у п'ятницю ввечері, 2 листопада, у США в місті Балтімор сталося часткове руйнування сортувального центру Amazon.