На Донбасі українських військових не шанують, навіть коли вони приїжджають привозити допомогу. Фактами про те, який нерадушний прийом влаштовують місцеві військовим і волонтерам, поділилася командир медичного батальйону Госпітальєри Яна Зінкевич.

"На початку російської агресії в Україні жителі Донбасу з недовірою і відразою ставилися до перших добровольцям, які приїхали захищати територію від росіян, — зазначила вона.

Крім того, деякі жителі буквально кидалися на українських солдатів з кулаками і плювками.

"Врізалося в пам'ять звільнення Красноармійська. Це було в день референдуму, 11 травня 2014 року. Ми приїхали і побачили натовп негарних, чесно кажучи, людей — підпилих і неабияк пошарпаних. На одному з наших бійців були хороші берци якої європейської фірми. Коли натовп побачив цю взуття, понеслося: "Це фашистські найманці, це американці приїхали, це НАТО". Розлючені "товариші" кидалися на нас, матюкалися, погрожували", — згадує вона.

Командир розповіла, що хоча вона була обізнана про те, яку реакцію у прихильників "руського миру" викличуть українські солдати, однак їх поведінка стало шоком навіть для неї.

Популярні новини зараз

Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Показати ще

"В маленьких селах ми при звільненні насамперед облаштували пункт першої медичної допомоги і місце, де жителі могли отримати якусь їжу і воду. До нас приходили зовсім різні люди. Деякі бабусі і дідусі навіть плювали в обличчя, але допомога брали. Одиниці зізнавалися, що дуже нас чекали", — розповіла вона.

Нагадаємо, раніше Знай.иа писав про те, що на Донеччині затримали скандального екс-регіонала, місцевого кримінального авторитета на прізвисько Вася Гаркавий" та його спільника, які влітку напали на військового.

Як повідомив відділ комунікації ГУ НП в Донецькій області, тоді двоє озброєних чоловіків, один з яких представився "смотрящим" за містом", вимагали платити їм гроші, приставляли пістолет до голови потерпілого і погрожували застрелити його та ще двох осіб.

Також ми повідомляли, що Німеччина і Франція спільно звинуватили Росію у катастрофі безпілотника ОБСЄ.

Що ж стосується жителів окупованих територій, то деякі з них їдуть в Росію, сподіваючись знайти там краще життя. Надії ці не виправдовуються і сиплються прахом. Раніше ми писали про історії священика Вадима Зайченко, який разом з сім'єю поїхав в РФ і залишився животіти в сусідній державі в глухому селі без грошей і прав.