Кожен день в Україні відбувається близько 4 тисяч державних закупівель. Традиційно багато людей з волохатими руками намагаються за допомогою них заробити. Але завдяки системі prozorro приховати це виходить далеко не у кожного.

Знай.ua відкриває рубрику, в якій буде регулярно стежити за держзакупівлями і повідомляти читачам про найбільш дивні і дивовижні з них.

Ось це ціни!

Сьогодні нам на очі попалися закупівлі, які робить Пологовий будинок №6 у Києві. Деякі з них не викликають питань, але є і ті повз яких не вийшло пройти повз. Вони стосуються закупівель продуктів харчування.

Наприклад, минулого місяця Пологовий будинок примудрився укласти контракт на закупівлю понад тонни крупи всього за 14 тисяч гривень.

Популярні новини зараз

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

Ех, такі б ціни нам в магазини

Також цікаво, що в торгах брала участь лише одна компанія ПП Кіевпродзбут, яка і отримала контракт. Або цьому підприємству терміново потрібно було продати за безцінь свій товар, або, що, швидше за все, ймовірно, у заказника і виконавця був свій інтерес. При цьому, судячи по записах, Пологовий будинок №6 та ПП Кіевпродзбут вже 13 раз укладали подібні угоди.

Для порівняння Львівська обласна психіатрична лікарня за 660 кілограмів рису і гречки готова заплатити більше 11 тисяч гривень, хоча якби у них були такі ж «зв'язки», як у Пологового будинку № 6 ім б довелося заплатити трохи більше 10 тисяч.

Не всім щастить, як пологовому будинку

Найімовірніше подібні договори вони будуть укладати і в майбутньому. Вже зараз проходить новий тендр, за яким медичний заклад планує закупити за 27 тисяч гривень майже дві тонни крупи і макаронних виробів.

А як у нас?

У той же час, якщо ми з вами підемо в магазин за крупою, то нас чекають зовсім інші ціни. Наприклад, гречка коштує від 22 до 40 гривень, рис від 25 до 35 гривень, крупа пшенична від 10 до 15 гривень і тд. Видно, щоб спробувати недорогой крупи потрібно обов'язково народжувати в Пологовому будинку № 6.

Також відзначимо, що на подібні «контракти» вже звернули уваги в prozorro. Від їх імені є скарга під одним з тендерів пологового будинку, за яким повинні були бути закуплені дезінфікуючі засоби.

«Упереджені дії замовника на користь конкретного засобу, але різниця в ціні в 73% б'є всі рекорди. Замовник невдало порівнює засіб тільки за складом, і не враховує того, що саме призначення, економічність у використанні і ціна, могли заощадити більше 30 000грн державних коштів! Значна сума з них виявиться в кишені замовника», - вважають у prozorro.

Раніше Знай.ua повідомляв, що в Україні різко подорожчали основні продукти.

Також ми писали де в нашій країні продаються найдешевші продукти, а також розповідали про дієту на гречаній каші.