Українці вже почали готуватися до підвищення цін на газ з 1 листопада. Тепер за кубометр газу заплатимо 8,55 грн, що у півтори рази більше, ніж зараз. Багато хто задумується про економію та шукає способи, як зберегти копійку з сімейного бюджету. Спеціалісти дали кілька порад, які допоможуть це зробити.

Енергоексперт Валентин Землянський пояснив нам, що подібні підвищення тарифів на комунальні послуги ведуть Україну до енергетичної бідності, адже коли ціна починає перевищувати можливості споживача, то він не в змозі отримати необхідну кількість ресурсів для свого виживання, - пише "newsone.ua"

тарифи

Економимо електрику

Популярні новини зараз

У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Мобілізація з 18 травня: кого чекає посилена увага

Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці

Показати ще

Найпростіше восени або взимку економити електроенергію. У холодний сезон споживання електрики у населення зростає приблизно на 20-30%. Якщо грамотно підійти до питання енергоефективності, кожна родина з легкістю може заощадити до 50% на електриці.

В першу чергу необхідно встановити двозонний лічильник електроенергії. Він дозволяє платити за електрику у нічний час доби вдвічі менше. Близько 30% електроенергії люди і так споживають вночі. Наприклад, холодильник включений в енергомережу постійно. Частину своїх електропобутових справ можна перенести на вечірній/ранковий режим, наприклад, прання, посудомийку, підлоги з електропідігрівом, зарядку техніки.

А ввечері експерт радить вмикати енергозберігаючі лампи. Вони хоч і дорожчі за розжарювальні, але довше прослужать та збережуть електрику.

Також можна скористатися "розумними" розетками з таймером.

Економимо на опаленні

При правильному підході до цього питання можна в будинках радянської забудови заощадити до 40-50% тепла, в деяких випадках навіть до 70% тепла.

В першу чергу необхідно об'єднатися з сусідами і звернутися до энергоаудитору. Це фахівець, який проведе комплексне енергетичне обстеження будівель і визначить:

Скільки будівля може заощадити енергії?
Де відбувається втрата тепла?
ці втрати усунути?
Які енергоефективні заходи і заходи щодо енергозбереження необхідно виконати, щоб отримати максимальну вигоду?
Скільки це буде коштувати?
Коли вони окупляться?
Буває так, що деякі заходи можуть окупитися за рік, а деякі і за 15 років не дати очікуваного результату. Відповідно, сенсу в таких заходах менше або вони будуть менш пріоритетними.

Економія для приватних будинків

Українцям радять утеплити житло. Для цього передбачені спеціальні державні програми, які компенсують частину витрат на матріали або твердопаливні котли.

Крім утеплення фасадів, також потрібно не забути утеплити горище та встановити сучасні вікна.

Нагадаємо, українцям назвали терміни, коли монетизують субсидії та люди отримаються живі "гроші" на зекономленій субсидії.

Як повідомляв раніше Знай.ua, українцям розповіли, що буде з компослугами після підвищення ціни на газ.

Також Знай.ua писав, що кияни отримають платіжки без відображення наданої субсидії. Оплатити комуналку потрібно буде субсидіантам повну суму та чекати перерахунку.

Дивіться: Як отримати індивідуальне опалення в багатоквартирному будинку