Повідомлення від одного з користувачів, в якому він розповів, як став жертвою шахрайської схеми, недавно з'явилося в Facebook. Про це повідомляє видання "Факти".

"Інтернет-сайт Moneyveo.UA видав кредит третім особам, які оформили договір на моє ім'я. Про це я дізнався випадково, відкривши схожий на рекламний лист місячної давності. Договір відкритий за документами, розміщеним на сайті ProZorro. Таких як я багато. Більшість потерпілих - підприємці, що працюють на платформі державних закупівель, керівники фірм і відповідальні особи, які зобов'язані розміщувати скани своїх паспортів у відкритому доступі.

Зараз я отримав повідомлення про заборгованість перед компанією і вимога її погасити. Про це я чую вперше. Сума за українськими мірками досить велика - 9300 гривень. Особливо якщо врахувати, що серед постраждалих - особи з регіонів, ветерани АТО. Але цимес в тому, що заборгованість зростає в геометричній прогресії, і якщо це було 9 тисяч минулого місяця, то в цьому - вже більше 12 тисяч гривень ", - повідомив на своїй сторінці в Facebook Валерій Яковенко.

Раніше ми радили 6 простих способів уникнути покупки підроблених годинників.

Популярні новини зараз

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців

Показати ще

Старший партнер двокатской компанії «Кравець і партнери» Ростислав Кравець розповів, як уберегтися від шахраїв.

Так, за його словами, розпорядження персональними даними без згоди суб'єкта цих персональних даних незаконно. Однак часто люди, підписуючи договори, їх не читають або не вникають в суть. В першу чергу це банківські кредитні договори, в яких окремими пунктами прописані умови, що особа, яка бере кредит, дає кредитору право розпоряджатися його персональними даними, поширювати і передавати третім особам.

У більшості випадків знаходження персональних даних у вільному доступі є порушенням законодавства.

У той же час, шахраї знають сотні способів отримати персональні дані користувача. Починаючи з обміну валют, коли у вас вимагали паспорт і навіть його копіювали, і закінчуючи паспортними столами, відділами кадрів підприємств, інформаційними базами телекомунікаційних операторів і так далі.

Крім того, якщо у вас вкрали гаманець з кредитною карткою і мобільний телефон, то при певній вправності злодії можуть дуже швидко оформити на вас кредит в режимі онлайн і тут же перевести гроші на свої рахунки.

Компанія, що надає інтернет-кредити, встановила в своїх договорах кредитування умова, що їм достатньо копій необхідних документів в електронному вигляді. На підставі цих копій вони і укладають договори і видають кредити, причому дуже швидко. Інше питання, що в суді за цими електронними копіями вони не зможуть довести видачу кредиту безпосередньо власнику оригіналів документів. Кредит перераховується на рахунок конкретного фізичної або юридичної особи. Саме з тієї особи, на чий рахунок надійшли гроші, вони і будуть стягуватися. При цьому важливо вирішити, чи є дійсно цей кредитний договір або його немає. Тобто нараховуються відсотки.

У більшості випадків через нараховуються штрафів, відсотків і застосовуваної вищезгаданою компанією практики використання колекторів люди, які потрапляють в подібну ситуацію, погоджуються заплатити гроші не дивлячись на те, що вони мають рацію і ніякої заборгованості у них немає. Саме тому, що громадяни не борються за свої права, такі компанії по кредитуванню і існують.

"Просто виховувати в собі силу волі, ігноруючи необгрунтовані претензії і загрози, якщо він точно знає, що ніяких кредитів не брав. У разі явного шахрайства людина має право, і навіть повинен, звернутися в правоохоронні органи і повідомити про вимагання. Але наша поліція, до жаль, не може знайти вкрадений мобільний телефон, так що навряд чи впіймає шахраїв. Але при цьому я все ж рекомендував би направити на юридичну адресу кредитора, наприклад, фінансової компанії, офіційний лист про те, що дана людина кредит не брав і в с лучае спору рекомендує псевдокредиторів звертатися в суд. Лист потрібно вислати з повідомленням, щоб можна було довести факт його відправки. Зазвичай цього достатньо", - відповів експерт на питання про те, як діяти, якщо ви стали жертвою шахрая.

Експерт додав, що діяльність компаній, що видають інтернет-кредити, є абсолютно законною, але, на жаль, дізнатися, що ваші дані потрапили в чужі руки, не можна.

Нагадаємо, раніше двох путінських хакерів вчасно виловили в Швейцарії.

Як повідомляв портал "Знай.ua", шахраї використовували смерть Поплавську, родичі покійної зірки "Дизель шоу" попередили українців про небачене блюзнірство.

Також "Знай.ua" писав, що популярна контора масово оформляє фейковий кредити, постраждали сотні українців.