Інші назви свята:

  • «День Діонісія»,
  • «Позимній Денис - лихого ока бережись»,
  • «Осінні лихоманки».

Історія свята

За легендою, Діонісій - це учень апостола Павла і перший афінський єпископ. Його в 95-му році відправив проповідувати в Галію папа Климент. І всього лише через рік святитель помер, його вбили язичники. Вважається, що він був творцем кількох творів, вони стали відомі як «Ареопагітики» в 5-му столітті. І ці твори дуже сильно вплинули на християнську філософію.

Традиції та обряди

Наші предки назвали Діонісія Денисом і додали йому кличку Позимній. «Прийшов Денис, потягнув день вниз, стало раніше сутеніти, пізніше світати, сонце вище димарів не піднімається». Люди вважали, що цей день приносить з собою зиму, а день був уже глибокою осінню. Якраз опадало майже все листя, починалися перші снігопади і заморозки, а птиці відлітали в теплі краї. Дні більше не були теплими і ясними, починалися тумани, дощі та похолодання.

Популярні новини зараз

Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція

Таких цін не бачили давно: скільки доведеться заплатити за курячі та перепелині яйця

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

На сім'ю – 43200 грн: українцям дають грошову допомогу, треба звати маму чи бабусю

Показати ще

Тому на Русі склалося повір'я, що перед зимою виходять злі духи, що викликають хвороби. Їх називали лихоманками. Вони хитаються по світу, мучаться і мучать людей. Вони могли по-різному причепитися до людини: залетіти як смітинка в око, забратися під одяг. А щоб відлякувати їх, носили з собою осикову кору. Вдома ставили осинове поліно, а коли хворіли ноги або голова, то клали болюче місце на поліно.

День в принципі вважався не дуже хорошим, боялися пристріту. Щоб на людину не навели порчу або якийсь наклеп, щоб не наврочили, слід використовувати редьку, часник, цибулю і сіль. Сіль з редькою виїдала всі слова, які написали на папері, а неприємний запах цибулі з часником відлякає і нечисть. Ще намагалися уникати людей з «поганим оком», якими зазвичай ставали кароокі чи чорноокі.