В цю неділю, 14 жовтня, християни східного обряду відзначають одне з найбільш шанованих у народі свят Покрову Пресвятої Богородиці.

14 жовтня, крім Покриву, традиційно відзначаються свято українського козацтва, день створення УПА, а з 2015 року — це ще і День захисника України.

Ми розповімо, як привернути щастя, любов і достаток в цей день:

Після урочистої служби в храмі жінки за традицією зверталися з молитвою до Богородиці, просячи здоров'я дітям, миру в домі і достатку:

Популярні новини зараз

Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф

Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК

В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись

Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить

Показати ще

"Радуйся, Радосте наша, покрий нас від усякого зла чесним Твоїм омофором".

Також в цей день сім'я отримувала від матері благословення на весь рік. Діти ставали на коліна, а мама прикладала до голові кожної дитини ікону Богородиці і тричі повторювала:

"Як покривом на Покрову накривала Матір Божа землю від усіляких бід, так i я приступаю до своєї дитини. Як Матір Божа, Цариця Господнього, покрив усю землю накриває, так i я плід лона свого накриваю від всякої напасті. В ім’я Отця, i Сина, i Святого Духа. Амінь".

Після дітей жінка хрестила іконою і чоловіка.

Напередодні свята батьки сімейств і хлопці ходили по дворах, поправляли віконниці і двері, ладнали паркани і ремонтували дахи, аби щастя долю від лиха накрило.

Ще це найкращий день для новосілля або, як говорили наші предки, входить. У давнину вважалося, що в будинку, будівництво якого закінчили до Покрови, завжди будуть достаток, здоров'я і радість.

Було прийнято допомагати старим і вдовам у підготовці будинку до зими. Щоб залучити в будинок достаток запрошували на обід одиноких людей похилого віку, що живуть по сусідству.

У церкві і на цвинтарі роздавали біднякам хліб — на помин душі.

Сиротам жінки несли тканина на сорочки, гроші на взуття і теплі речі, вірячи, що завдяки цьому "в родині діти та онуки в сорочці (щасливі) будуть народжуватись".

Молоді заміжні жінки на Покрову вмивалися на світанку водою зі словами:

"Мати Пречиста, хай буду душею та тілом чиста, змий з душі турботу, а з серця — скорботу".

Ще один спосіб не допустити злиднів у свій дім — подбати про птахів, що залишилися зимувати, можна розвісити на гілках годівниці і насипати в них зерна.

Нагадаємо, головні правила і заборони на Покрову Пресвятої Богородиці.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, день захисника у столиці відзначать під особливим контролем.

Також портал "Знай.uа" писав, як правильно гадати на Покрову.