У неділю, 14 жовтня, відзначається важливе свято - День захисника України. Про історію дати і традиції читайте далі в нашому матеріалі.

День захисника України 2018: історія свята

В Україні це свято дуже молоде – вперше відзначали День захисника в нашій країні в 2014 році. Як відомо, дата встановлена указом президента Петра Порошенка № 806/2014 від 14 жовтня 2014 року і є офіційно святковим і вихідним днем.

У документі вказується, що свято було встановлено «з метою вшанування мужності і героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві і в підтримку ініціативи громадськості». Також в указі була затверджена і дата його щорічного святкування – 14 жовтня, а День захисника Вітчизни, який раніше відзначався в країні 23 лютого, було скасовано.

Варто відзначити, що дату 14 жовтня для нового свята вибрали зовсім не випадково. Щорічно в цей день відзначається День українського козацтва – свято, приурочене до дня Покрови Пресвятої Богородиці, так як Матір Божа вважається захисницею і покровителькою козаків.

Популярні новини зараз

Вже ніхто не сховається: "Оберіг" чекає сенсаційне оновлення, про чоловіків знатимуть все

"Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів

Мама найважчої людини Великобританії в паніці – не може поховати 317-кілограмового сина

Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук"

Показати ще

Ще це дата створення в 1942 році Української повстанської армії (УПА) – військово-політичного підрозділу Організації українських націоналістів (ОУН). А оскільки Порошенко також заявив, що хоче на державному рівні вирішити питання про статус воїнів УПА як захисників України, то й 14 жовтня, на його думку, буде асоціюватися з справжніми героями України, учасниками бойових дій та війни за незалежність країни.

День захисника України 2018: історія свята

Таке світле свято не може проходити без уточистостей і веселощів, тож з нагоди Дня захисника України проводиться низка святкових та офіційних заходів, в основному – у Києві та Львові.

Крім того, згідно з указом Порошенко від 10 жовтня 2015 року, щорічно в цей святковий день всі органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації і об'єднання громадян встановлюють або вивішують український прапор.