У вівторок, 9 жовтня, у Стамбулі стартував триденний Синод Вселенського патріархату, який обіцяє стати історичним для України.

Томос в Україні

Під час Синоду порушать питання надання Томосу української православної церкви.

Томос в Україні

Вселенський патріархат не розголошує свій порядок денний, Синод відбуватиметься за зачиненими дверима, проте точно очікується розгляд питання щодо надання Томосу про автокефалію українською православної церкви, передають ЗМІ.

Популярні новини зараз

У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн

Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів

Показати ще

Наразі єдина офіційна інформація від Константинопольського патріархату - засідання Синоду розпочалося о 10.00 за київським часом.

Нагадаємо, днями Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет висловив глибоку впевненість у тому, що Україна ближчим часом отримає Томос про автокефалію УПЦ.

Філарет

За словами Патріарха, про це свідчать процедури з боку Константинополя.

Про це він розповів під час виступу у Посольстві України в США, повідомляють ЗМІ із місця події.

"Уся Україна від Вселенського Патріарха Томос про автокефалію Української Православної Церкви", - зауважив Філарет.

Він пояснив, що це означатиме фактично.

"Те, що залишиться від Московського патріархату, матиме такі ж права, як і всі українські церкви, однак не буде називатися Українською церквою", - пояснив він.

Філарет


Як писав раніше Знай.ua,Ватикан повністю підтримує та поважає рішення України про створення єдиної помісної церкви.

Таку заяву зробив секретар з міждержавних відносин Святого престолу Пол Річард Галлахер під час зустрічі з главою МЗС України Павлом Клімкіним.

Павло Клімкін

У свою чергу Клімкін зазначив, що Томос, стане для України першим кроком у поверненні історичної справедливості та захисту прав та свобод українського народу.

"Підтримка Святого престолу і чітка позиція щодо надання томосу є важливим кроком для посилення міжрелігійного діалогу", - передає прес-служба українського зовнішньополітичного відомства.


Також Знай.ua писав про те, що у мережі висміяли припущення Російської православної церкви про те, що в разі надання автокефалії Україні, може відбутися криваве побоїще та захоплення Києво-Печерської лаври.