"Українська армія щодня міцнішає і розвивається у правильному напрямку", - приблизно так регулярно звітують у Міноборони та Генштабі. Але реальність далека від стандартів НАТО, європейського рівня і взагалі – цивілізованого підходу. Переконатися у цьому легко, послухавши звичайних солдатів – як контрактної, так і строкової служби.


Головні проблеми ЗСУ: "совок" у головах, брак фінансування та багато іншого

Українська армія (ЗСУ)


Перше, на що скаржаться військові – умови підписаного контракту не дотримуються, командири часто влаштовують "парад свавілля", в армії вже ніхто не дивується поборам, чи синцям, все увійшло в звичку. Із лав ЗСУ протягом двох останніх років звільнилося значно більше людей, ніж з поліції – у порівнянні з минулим періодом, кількість зросла в десять разів.

Українська армія (ЗСУ)

Популярні новини зараз

"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються

Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло

Показати ще


У 2015-му рапортував про закінчення служби і колишній доброволець з Луцька, Богдан Муха. Спочатку контракт здавався почесною формою, а потім у свої 41 рік колишній правоохоронець на власні очі побачив всю несправедливість та порушення прав:

"Це був суцільний совок, невігластво, ігнорування моїх прав і свобод. Нас ставили в позицію, що ми повинні свого командира в дупу цілувати, щоб він нас кудись відпустив", - нарікав він в коментарі "ВВС Україна".

Українська армія (ЗСУ)


Таких, як Муха, багато. У Генштабі звітують, що у 2016 році лави збройних сил покинули 2,6 тис. військовослужбовців, а в 2017-му їхня кількість зросла майже в десять разів - до 20,1 тис, а це трохи менше 10% всього складу української армії. Цього року відтік може зрости, за перше півріччя вже звільнилися 9,5 тис. людей.


Виховують, як школяра

Українська армія (ЗСУ)

Не вдоволені контрактники не тільки заробітком, а й відсутністю постійного житла, застарілим озброєнням та технікою і поганою інфраструктурою гарнізонів. Командири досі живуть у СРСР, радянські методи в армії нікуди не зникли.

Українська армія (ЗСУ)


Той же таки Богдан Муха згадує, як в 2016 році 14-ту бригаду, в складі якої він служив, вивели з зони бойових дій. Тільки не в пункт постійної дислокації, а на полігон, де протягом п'яти місяців вояків тримали посеред поля.

Вихідних не було зовсім, робочий день не нормований – як у старому доброму жарті: "Копати тобі, солдате, ось від цього паркану і аж до завтра"…

Українська армія (ЗСУ)

Добровольця навіть не відпускали додому, бачив свою родину раз на кілька місяців. Муха раптом не витримав і поскаржився на гарячу урядову лінію, а потім дійшов до суду.

Українська армія (ЗСУ)

Та стало тільки гірше. З усіх боків на нього посипалися догани, урізали зарплату, перевели до іншої частини, подалі від очей командування. Можливо, саме тому боєць і звільнився, хоча не приховує: служити Україні хоче і зараз, але точно не в таких жахливих умовах:

Українська армія (ЗСУ)

"Мені 40 років, я мужик, в мене син, а я повинен сидіти, як школяр, 24 години на добу, 7 днів на тиждень за чиєюсь указкою. І це не в зоні бойових дій, а на полігоні", - обурюється він.


Дивіться: Проблеми української армії


Нагадаємо, командир легендарного екіпажу бойового катера розкрив секрети успіху ЗСУ у боротьбі із ворогом.
Як повідомляв Знай.ua, українські військові готують широкомасштабні навчання в Азовському морі у відповідь на російські військові маневри.
Також Знай.ua писав, ЗСУ знищили "гуманітарний" конвой Путіна.