Народні депутати прийняли за основу проект закону про забезпечення функціонування української мови як державної 5670-д, підготовлений громадськими організаціями, передає кореспондент LIGA.net. За проголосував 261 депутат.

Українці

Передбачено створення Національної комісії стандартів державної мови та запровадження посади уповноваженого з питань захисту державної мови.

Представляючи проект голова комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький повідомив, що автори законопроекту відмовилися від ідеї ввести посади інспекторів з питань мови. Замість них стежити за виконанням закону буде уповноважений з питань захисту державної мови.

Українці

Популярні новини зараз

ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки

"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються

Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає

Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей

Показати ще

Також пропонується штрафувати чиновників, депутатів, інших посадових осіб, якщо вони не використовують на роботі державну мову. За публічну образу української мови вводиться кримінальна відповідальність - позбавлення волі на строк до трьох років, як за публічну наругу над прапором, гербом або гімном України.

українці

Передбачається, що держава гарантує право на отримання освіти державною мовою. У сфері обслуговування також використовується державна мова. На прохання клієнта допускається його персональне обслуговування іншою мовою, прийнятною для сторін. Маркування, інструкції, інша інформація про товари і послуги, у тому числі в інтернеті повинна бути надана українською мовою. Держава забезпечує використання української мови у сфері культури.

Вистави і фільми іноземною мовою дублюються українською. Також повинні дублюватися телерадіопередачі на іноземних мовах.

Друковані ЗМІ видаються українською, може бути кілька версій видання, одне з яких на державній мові.

Нагадаємо, на Донбасі хочуть заборонити російську мову.

Як раніше повідомляв портал "Знай.uа" рідна мова відвоювала місце в серцях українців.

Також ми писали, що українська мова зайняла почесне місце серед населення Європи.