Сьогодні потрібно обов'язково помолитися святому Зосимі, особливо тим, хто займається бджолами, адже його вважали бджолиним заступником. Сьогодні потрібно зробити з бджолиного воску свічки. А якщо бджола вкусить людину, то за повір'ям вважається, що він грішник, адже праведників бджоли не чіпали. Зосима шанували ще й тому, що тоді точно не залишишся без смачного меду, який ще й дуже корисний.

Також потрібно обов'язково підготувати бджіл до зимівлі, для цього є 9 днів, починаючи з цього дня. Тому свято ще називалося Бджолина дев'ятина. Вулики потрібно поставити в бджоляник і починати утеплювати їх. А мед потрібно зібрати. До речі з меду можна зробити настойки, за допомогою який можна лікувати хвороби, лихоманку і навіть психічні недуги. А з прополісу робляться дуже цілющі настоянки від застуд, пухлин і тому подібного.

Трохиму ж молилися трохи з іншого приводу. Вважалося, що він дружить з ведмедем в лісі, тому його просили, щоб ведмеді не зіпсували врожай меду. Також влаштовують Трофимові вечірки, коли женихи шукали собі наречених, а наречені придивлялися. Вважається, що в цей день саме Трохим допомагає зустрітися молодим людям і закохатися, тому йому можна помолитися і за особисте щастя. До речі, можна ще просто подивитися довше в очі тому, хто подобається, і він за повір'ям скоро відповість взаємністю.

Популярні новини зараз

Переплатять за комуналку всі, якщо не встигнуть вчасно: українців попередили про лічильники

Пенсіонерам призначають нові виплати: хто має право на грошову допомогу

Обійдемося без гарячих бутербродів: українцям доведеться по-новому платити за сир

В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги

Показати ще

Крім того, господиня повинна спекти оладки і пригостити ними родичів і сусідів. Млинці або оладки потрібно обов'язково їсти з медом. А щоб не хворіти цілий рік, потрібно сьогодні з'їсти ложку меду і запити водою. Особливо це допомагає від хвороб шлунка. Взагалі мед сьогодні обов'язково повинен бути на столі. І хто часто хворіє, має їсти його побільше.

Люди, які народилися сьогодні, якщо захочуть, зможуть бути відмінними бджолярами, їм, до речі, протегує доля. А камінь-талісман, який їм потрібно носити, це агат.