В Константинопольському патріархаті розповіли, що Російська православна церковь ніколи від Вселенського патріархату не отримувала Томос про автокефалію.

Про це повідомив представник Константинопольського патріархату, архієпископ Тельмиський Іов.

РПЦ

"Цікаво підкреслити, що ніколи не було дарування Православної Церкви в Росії Томосу про автокефалію! 1589-1590 роках Вселенський Патріарх Єремія просто нормалізував ситуацію, піднявши цю кафедру на патріаршу гідність, при тому, що було дозволено Московському архієрею називатися "патріархом", за умови, що він повинен був поминати Вселенського патріарха і вважати його "як свого голову і першого", як сказано у грамоті", - зазначає священик.

Популярні новини зараз

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Слідкуйте уважно, або переплатите багато грошей: українців попередили про комуналку у травні

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Показати ще

Тобто, автокефалія РПЦ була самопроголошеною і в 1448 році митрополита Іону в Москві обрали без дозволу Константинополя.

Варто знати, що Московський патріархат не зникне в Україні після того, як Київ отримає від Вселенського патріархату автокефалію. УПЦ МП продовжить своє існування на території України у певній формі.

Архиєпископ зазначає, що Україна готова на такий крок, щоб уникнути конфліктів на релігійному грунті.

Патріарх Філарет

Раніше повідомлялося, що з посиланням на досить тривалі взаємини Константинопольської церкви з українською церквою Вселенський патріарх Варфоломій спробував обґрунтувати канонічну і правову юрисдикцію своєї церкви в Україні на основі історичних доказів.

Нагадаємо, шавки Путіна пригрозили війною з-за Томосу. Заява Варфоломія взялися коментувати представники "руського світу".

Як повідомляв "Знай. ua", Варфоломій прокляв Кирила за Україну. Головною темою жорсткої розмови була Україна і надання УПЦ автокефалії.

"Знай. ua" писав, що Константинополь одним документом знищив плани Путіна і Кирила. Константинополь вже обґрунтував право на надання автокефалії.