Багато українців не можуть отримати полегшені платіжки за тепло, а над реформами енергетичного і газового ринків нависла загроза. Така проблема виникла через конфлікт між НКРЕКУ і "Урядовим кур'єром" (УК), в результаті якого маса рішень регулятора, включаючи тарифні, не можуть вступити в силу. А все тому, що вони не опубліковані в газеті, пише Хвиля.

Дану проблему відзначили самі чиновники. Про це заявила під час комітетських слухань у парламенті, глава Нацкомісії Оксана Кривенко: "Близько половини актів регулятора, причому деякі навіть з 2017 року, застопорилися через прикру дрібницю-" Урядовий кур'єр "не оприлюднював їх на своїх сторінках".

Кривенко звернулася до Верховної Ради з проханням розробити зміни до закону про НКРЕКУ, щоб з ланцюжка обов'язкових етапів для вступу рішень в силу викинути газетну публікацію. Але про готовий проект поки що мова не йде: документ ще треба розробити, обговорити і прийняти.

Так що поки ситуація зі вступом в силу нових нормативів і тарифів залишатиметься критичною.

Популярні новини зараз

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Російські військові прямо під час евакуації розстрілюють мирних жителів у Вовчанську

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Показати ще

Жертвами конфлікту стали українці - необхідне для них зниження цін на теплоенергію не може вступити в силу. У НКРЕКУ розповіли, що ще 21 серпня для "Броваритепловодоенергії" і "Миколаївтеплоенергії" було затверджено зниження тарифів з 1032,74 до 1026,63 грн. і з 1040,89 до 1034,09 грн. / Гкал відповідно.

Зниження не бозна-яке, але і його люди дочекатися не можуть.

Звичайно, далеко не всі застряглі рішення мають на меті полегшити комунальні платіжки людей. Наприклад "Міським тепловим мережам" (Запоріжжя) Нацкомісія погодила підвищення тарифів з 1001,79 до 1025,79 грн. / Гкал. Але і тут радіти нічому.

Експерти вважають, що шкоди від "застряглого" на сторінках "Урядового кур'єра" подорожчання може виявитися не менше, ніж від неоприлюдненого здешевлення.

Так якщо незначне зниження тарифів не сильно відіб'ється на кінцевому споживачі, то відсутність невеликого їх збільшення може боляче вдарити по кишені співробітників обленерго і його здатності провести опалювальний сезон без збоїв.

До слова, проблема торкнулася не тільки тарифних питань. Маса інших, не менш важливих, документів також не вступила в силу. Їх справді так багато, що експерти закликають законотворців якомога швидше піти назустріч регулятору.

Але в газеті "УК", подібні звинувачення спростовують. Менеджери видання заявляють, що проблеми пов'язані виключно з недофінансуванням.
Газета зобов'язана публікувати державні нормативні акти, за що отримує державну підтримку. Але НКРЕКУ, вважають в "УК", повинні оплачувати замовлення на друк своїх рішень додатково.

Нагадаємо, КМДА прогнозує, що відновлення гарячого водопостачання буде вже в кінці вересня.

Як повідомляв портал "Знай.uа" щоб отримати субсидію, українцям більше не доведеться виписувати з свого житла людей, що проживають не за місцем реєстрації.

Також "Знай.uа" писав, чергового стрибка ціни на газ не минути.