Інші назви свята:

  • «Воздвиження»,
  • «Вздвиження день»,
  • «Вирій»,
  • «Ставрів день»,
  • «Треті Осенини».

Історія свята

Це церковне свято, яке встановили в пам'ять знайдення Хреста. Це сталося в Єрусалимі в 4-му столітті. Переказ свідчить, що його знайшла мати Костянтина Великого, імператора, яку звали Оленою. Вона організувала розкопки, під час яких виявили печеру Гробу Господнього, а поруч ще й три хрести. Тільки диво допомогло пізнати той хрест, на якому був розп'ятий Ісус - жінка доторкнулася до нього і отримала зцілення.

Традиції та обряди

Спочатку люди відправлялися до церкви, а вже потім займалися іншими справами. Воздвиження називали взрушення. Ці слова означали якийсь рух або зміну: «Прийшло Взрушення - каптан з шубою зрушився».

Сьогодні закінчували роботи в полі, поки заморозки були несильні і садили яблуні зі смородиною. День був пісним. Люди вважали, що «хто на Воздвиження поститься, тому сім гріхів проститься». А так як в цей час збирали капусту, то вона і була основою для всіх страв дня. Її ж і заготовляли на зиму.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Показати ще

У цей час якраз були дівочі вечірки і дівчата читали замов перед посиденьками сім раз, щоб в неї закохався хлопець, якого любить вона.

Щоб захистити будинок, близьких і тварин, на будинку малювали хрести за допомогою крейди, сажі вугілля, часнику або крові тварини. Також або дерев'яні хрести, або зроблені з гілок горобини, розвішували в засіках і в яслах. Це захищало від нечисті.

Але сьогодні не починати нічого нового, щоб справа не пішла прахом. А також не ходили в ліс. По-перше, Лісовик оглядає своє царство, по-друге, змії можуть вкусити, які саме шукають нору для зимової сплячки. І з лісу можна вже ніколи і не вийти, по кожній причини.