Після помилкової курсової політики цього літа, НБУ вибрав правильну тактику. Якщо Україна грамотно вийде на валютний ринок цієї осені, то прогнози для гривні не гірші, хоча навіть оптимістичний сценарій передбачає подорожчання долара.

Так вважає директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, передає Politeka.

«Швидше за все, до кінця року буде близько 29 грн за дол. На курс у нас більше впливає якість роботи Нацбанку. Коли він робить помилки, курс йде вгору, коли не робить - все нормально. Зараз дурниці припинили робити - почалася ревальвація». Олександр Охріменко

При цьому український валютний ринок як і раніше знаходиться під впливом сезонних факторів. На підтвердження цьому понеділок 24 вересня на міжбанківському ринку почався з подорожчання: 28,12-28,14 грн за дол. Проти 28,05-28,07 в п'ятницю 21 вересня.

Кінець місяця і кварталу - період відшкодування по ПДВ, і експортери можуть перевести гривню у долар. Це коротка тенденція, яка впливає на курс валют, вважає фінансовий експерт Олексій Кущ.

Популярні новини зараз

За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

«Кінець бюджетного року традиційно небезпечний для курсу. В кінці грудня скидаються невикористані залишки за статтями бюджетних витрат. Гроші виводяться за кордон вже незважаючи на курс». Олексій Кущ

Експерт вважає, що початок нового девальваційного циклу припаде на жовтень, а це незначне зміцнення нацвалюти, яке ми спостерігали протягом останніх трьох тижнів - не більше ніж корекція.

Переговори з МВФ

Багато експертів відзначають, що доля траншу МВФ все ще вирішується, офіційно українська сторона так і не прокоментувала результати оціночної місії Фонду, яка працювала в Україні з 6 по 19 вересня. Але Олексій Кущ впевнений, що уряд набирає в легені повітря, перш ніж озвучити нову ціну на газ.

Якщо з МВФ дійсно все вирішиться, то схвалення траншу зніме з паузи інші кредитні надходження. Це 0,5 млрд євро - перший транш з позики в розмірі 1 млрд євро, який погодив Євросоюз. Крім того, очікується ще 0,8 млрд дол. від Світового банку.

Яким буде курс долара в кінці 2018?

Якщо Україна отримає транш МВФ, ціни на експортні товари не впадуть, а політики не включать передвиборний популізм і не розгойдають паніку, то гривня втримається в діапазоні від 29,5 до 30 грн за дол.

На переконання голови Комітету економістів України Андрія Новака, курс опуститься до 30 грн за дол. Ближче до кінця року, незважаючи на ці фактори.

«Незалежно від того, чи прийде транш МВФ, уряд і НБУ йдуть відповідно до плану штучної девальвації гривні, який вказаний у держбюджеті на 2018 рік. Це так званий середньорічний курс 29,3 і на кінець року - 30,1 грн за дол. При іншому курсі бюджет просто недоотримає заплановані гроші. У проекті бюджету на 2019 р Кабмін вказав уже курс 29,4 грн за дол. Тобто в наступному році він повинен ще й зміцнитися. Але це не збігається зі стратегією Нацбанку під назвою «плаваючий курс». Андрій Новак

Нагадаємо, що українців попередили про майбутню кризу.

Як повідомляв портал Знай.ua, до кінця 2018 року вартість бензину різко підніметься.

Також портал Знай.ua писав, що НБУ готує ряд змін у правилах операцій з валютою.