Екологи в Криму б'ють на сполох. Катастрофа на півострові, пов'язана із діяльністю заводу "Титан", не лише не зупинена, а й набирає нових обертів.

Екологічна катастрофа Крим

Екологічна катастрофа на згаданому заводі, яка в кінці серпня накрила кримське місто Армянськ, а через кілька днів дісталася і до прилеглих сіл Херсонської області, ризикує виявитися більш серйозною, ніж здавалося на початку.

Майже через місяць після інциденту херсонці все ще живуть як на пороховій бочці.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Показати ще

"Довелося залучити дві пересувні лабораторії з Донецької та Полтавської областей, так як своїх у нас немає. Регулярно забираємо повітря на аналізи. Альтернативні лабораторії досліджують також проби грунту і води. Звернулися до уряду за поясненнями – що нам робити, якщо на "Титані" трапиться рецидив. Адже рішення цієї проблеми не в нашій компетенції. Єдине, що ми можемо – евакуювати дітей. Відповіді з Києва поки немає", – розповіла начальник відділу департаменту екології Херсонської обладміністрації Наталія Шевченко.

Еколог Володимир Шелудько констатує, що екологічні проблеми в регіоні накопичувалися роками.

“Підприємство, яке будували в 70-х роках минулого століття, відразу ж розраховувалося але лише на 20-30 років експлуатації. Воно вкрай отруйне – на кожну тонну продукції припадає 10 тонн небезпечних відходів. Тож не дивно, що в “титанових селах” у радіусі декількох кілометрів від заводу і в Криму, і в Херсонській області масово хворіють люди і фіксується підвищена смертність”, – зазначає еколог.

Вже через пару тижнів після катастрофи кримська влада відрапортувала, що небезпека минула, а всі показники прийшли в норму. Але вчені оптимізму чиновників не поділяють.

У тому, що “вже все добре”, сумніваються і херсонці. Як розповіла Наталія Шевченко, вони продовжують забирати проби повітря в селах, які потрапили в радіус ураження: Первоконстантинівці, Червоному Чабані, Олександрівці, Олексіївці, Мирному та ін.

“Поки нічого небезпечного не виявили – всі показники не перевищують допустимих норм. Але ми вже направили в Кабмін запит, що нам робити в разі рецидиву”, – розповідають жителі.

Нагадаємо, у мережі з'явилася інформація про те, що в Армянську, що в окупованому Криму в неділю, 23 вересня пройшли небезпечні кислотні дощі.


Як писав раніше Знай.ua, режим надзвичайної ситуації в окупованому Армянську, введений внаслідок викидів хімічних речовин на заводі "Кримський титан", збираються скасувати в неділю, 23 вересня.


Також Знай.ua писав про те, що Крим накрила нова страшна катастрофа, жителі в паніці повідомляють про дивну хмару, яка з'явилася над містом Армянськ.