В Україні спростили механізм вивезення неповнолітньої дитини за кордон. Набув чинності другий пакет законів під назвою "Чужих Дітей Не Буває", який змінює правила виїзду дітей за кордон.

Раніше виїхати з дитиною за межі України можна було виключно за згодою опікунів (батьків, усиновлювачів) або ж за рішенням суду про надання дозволу на виїзд з України, без згоди та супроводу другого з батьків.

При цьому навіть у тому випадку, коли один з батьків вів асоціальний спосіб життя, не виконував батьківських обов'язків і не платив аліменти, доводити все це, і просити дозвіл на виїзд все одно треба було через суд. Власне, це часто служило приводом для ініціювання одного з батьків судового процесу щодо позбавлення прав другого.

Популярні новини зараз

Новий податок на житло спустошить кишені українців: скільки доведеться заплатити

Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд

Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину

Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом

Показати ще

З 2018 року, завдяки першому пакету закону, дитині випала можливість покинути територію України без дозволу того з батьків, який проживає окремо, якщо в останнього була заборгованість по сплаті аліментів.

З початком дії другого пакету, який набрав чинності 28 серпня, той з батьків, з яким проживає дитина, може самостійно вирішити питання виїзду з дитиною за кордон строком до одного місяця.

Тобто згоди другого з батьків для такої поїздки не потрібно. При цьому перед виїздом того з батьків, хто проживає окремо від сім'ї і не має заборгованості по аліментах, потрібно повідомити рекомендованим листом про поїздку, її термін і напрямок.

Якщо ж батько, який проживає окремо, має заборгованість по аліментах хоча б чотири місяці, то сповіщати його не потрібно (для дітей з інвалідністю та тяжкохворих дітей цей термін скорочено до трьох місяців). Ця норма стосується навіть тих поїздок, тривалість яких перевищує один місяць.

Нагадаємо, раніше ми писали, в Україні змінилися правила виїзду дитини за кордон.

Як раніше повідомляв портал "Знай.uа" новий закон дозволить українцям раніше йти з роботи.

Також раніше Знай.uа повідомляв про те, платників аліментів чекають зміни, пов'язані з процедурою виплат.