РПЦ знаходиться на межі "розлучення" з світовим православ'ям. Так, 14 вересня синод Російської православної церкви зупинив на служіннях поминання Вселенського патріарха Варфоломія.

Якщо перекладати з мови церкви, то це означає повний розрив у православних спільнотах, в підсумку - Московський патріархат йде у розкол.

Про те, що передувало цьому рішенню та як РПЦ на наших очах переживає найбільше церковне і геополітичну поразку, йдеться в матеріалі ТСН.

Патріарх Кирило

Причиною цього стало українське питання. Він виник ще в 1989 році, коли почалося відродження Української автокефальної православної церкви. Її, а також, ту що виникла в 1992 році УПЦ Київського патріархату, в Москві оголосили "неканонічними" та "безблагодатними" розкольницькими угрупованнями.

Популярні новини зараз

ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково

Чи варто зберігати заощадження у доларах: експерти пояснили, чого чекати від курсу

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс

Показати ще

Статус-кво, при якому УПЦ Московського патріархату єдиною зберігала канонічне визнання, тривало до цього року. Навесні стало відомо про намір Константинопольського патріархату допомогти Україні подолати церковне роз'єднання.

Відповідні прохання до першої за значенням православної кафедри в світі направили президент України. Парламент підтримав звернення про самостійнійсть Православної Церкви в Україні, керівництво УПЦ-КП і УАПЦ, а також частина духовенства УПЦ Московського патріархату.

Константинопольський патріарх Варфоломій дав зрозуміти, що йому небайдужа доля мільйонів православних українців, яких Москва позбавила можливості спілкування в молитві й таїнствах з іншим світом і "законсервувала" цю вигідну для себе ситуацію.

"Ми молимося за те, щоб український народ об'єднався в одній церкві. Материнська церква Константинополя допоможе вам отримати таку об'єднану церкву", - підкреслив єрарх.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прагнення України до отримання Томосу про автокефалію православної церкви відомий шоумен і український композитор Володимир Бистряков назвав зрадою. Злобний пост про цю саму "зраду" він опублікував на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Варто нагадати, що Кремль в істериці через те, що Українській православній церкві надали Томос про автокефалію. Про це заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, передають російські ЗМІ. За словами найкращого друга Путіна, в Кремлі пильно стежать за цією сферою діяльності України.

Нагадаємо, РПЦ вийшла з гри: на парафіян чекають зміни, Україна радіє.

Як повідомляв Знай.uа посланець Путіна в рясі трясе синод за Україну.

Знай.uа писав, автокефалія для України: з'ясувалося, хто очолить Єдину церкву.