Реформа в українській армії повинна починатися зовсім не зі стандартів НАТО, озброєння та змін у меню. Перш за все головне тут – спілкування, яке часто-густо переростає у суцільний потік нецензурної лексики. Саме з цього приводу відкритий лист до очільника Міноборони Степана Полторака опублікував колишній військовий.


Звернення у Міноборони: словесний контроль

Міністр оборони України Степан Полторак


Автор звернення - солдат ЗСУ у відставці Василь Музика. На своїй сторінці у Facebook він запевнив: реформа армії вкрай необхідна, але починають генерали та полковники зовсім "не з того боку". Одне з беззаперечних і невиліковних явищ у ЗСУ – нецензурщина. Такими словами спілкуються практично усі без виключення, незалежно від рангу та років вислуги:

Василь Музика, солдат ЗСУ у відставці

Популярні новини зараз

Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків

Vodafone порадував абонентів безкоштовним інтернетом: як отримати

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Показати ще

"Як учитель, який 20 місяців прослужив за контрактом та побував в зонах АТО і ООС, я був вражений примітивізмом спілкування командирів і начальників всіх рівнів, як між собою так і з підлеглими. Справа в тому, що в українській мовній культурі матів не було. Весь цей словесний "понос" був занесений від північного сусіда внаслідок асиміляції мови. Виявляється, що вживання матів має й клінічне визначення. Постійне використання нецензурних слів називається "копрололією", де "копро" – це кал, випорожнення, а "лолія" – мова", - пояснив він.


Музика натякнув: ця лексика не дарма викликає підвищений інтерес у психологів, адже мовний ряд людина обирає за певними ділянками мозку, котрі відповідають за мислення та дикцією – тобто, свідчать про інтелектуальний рівень та вихованість. Або навпаки – їх відсутність.

Василь Музика, солдат ЗСУ у відставці

"Коли людина замінює слова матом, мозку не потрібно вишукувати слова, будувати словесний ряд. Поступово ділянки відповідальні за це атрофуються і вона вже не може, не вміє по іншому розмовляти. Розумне слово – це слово Бога. Мат – це слово сатани. Це зло. Не можна із застосуванням зла створити добро, зло породжує зло", - зазначає екс-військовий.

Міністр оборони України Степан Полторак


Крім того, Василь вважає, що нецензурна лексика – це перш за все мова окупанта, тоді як Україна за роки Незалежності намагалася викорінити все чужорідне, прагнула до культури та мистецтва. А натомість отримала суцільний примітивізм.

"Саме із матами на устах п’яна матросня Муравйова штиками добивала молодих українських героїв під Крутами. А в західноукраїнських селах вперше мат почули, коли озвірілі загони НКВС спалювали цілі села топлячи в крові і вогні прагнення українців до незалежності та самостійності. Мат був раковою пухлиною у радянській армії, і був однією із основних причин її розвалу", - додав Музика.

Військовий вважає, що єдиний вихід у цій ситуації – прививати особисту культуру кожному, тоді і реформи буде легше провести, і вдасться навчити елементарних правил поведінки в лавах армії. В коментарях Музику, до речі, користувачі підтримали:

Дивіться: 5 пріорітетів реформування ЗСУ

Нагадаємо, оприлюднено подробиці осіннього призову до лав ЗСУ.
Як повідомляв Знай.ua, Україна направила до Азовського моря артилерію та ракетні війська.
Також Знай.ua писав, Бабченко попередив українців про наміри Путіна.