6 вересня, депутати прийняли законопроект "6109" про рівні права і можливості жінок і чоловіків під час військової служби в ВСУ.

За прийняття відповідного документу у другому читанні і в цілому проголосували 247 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

"Ідея закону полягає в тому, що ми не ділимо людей на чоловіків і жінок і фактично всі користуються однаковими правами під час проходження служби", - зазначив секретар комітету з питань нацбезпеки і оборони Іван Винник під час обговорення законопроекту.

За його словами, це зобов'язання України, це практика Європейського Союзу, Ізраїлю, Сполучених Штатів Америки. "Ми впроваджуємо, безумовно, з повагою до законів про захист материнства", - додав Винник.

Популярні новини зараз

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці

Тарифи просто непідйомні для пенсіонерів: українці тікають від "Київстар"

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Показати ще

Зокрема, визначено, що жінки виконують військовий обов'язок на рівних засадах з чоловіками, за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборона дискримінації за статевою ознакою.

"Це включає прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу, проходження військової служби, проходження служби у військовому резерві, виконання військових обов'язків у запасі та дотримання правил військового обліку", - пояснюється в документі.

Від проходження зборів будуть позбавлені не всі жінки-військові, а тільки вагітні.

З минулого законодавства вилучено згадки про обмеження віку служби для жінок з 18 до 40 років (як за призовом, так і за контрактом). Таким чином, жінкам буде забезпечений рівний доступ до посад і військових звань і рівний обсяг відповідальності при виконанні обов'язків військової служби.

У пояснювальній записці зазначається, що законодавчий акт забезпечить жінкам рівний доступ до посад і військових звань і рівний обсяг відповідальності при виконанні обов'язків військової служби.

Нагадаємо, окупанти різко збільшили кількість обстрілу на Донбасі, викликавши пожежу в одному з населених пунктів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", бойовики російсько-окупаційних формувань посилили обстріл позицій Збройних сил України у зоні проведення операції Об'єднаних сил.

"Знай.uа" писав, з 3 вересня в Україні стартували багатонаціональні військові навчання "Репід Трайдент - 2018" (Rapid Trident - 2018) за участю підрозділів армій НАТО.