Музична індустрія прямо зараз переживає критичний період у зв'язку з карантином. Скасування концертів і гастрольних турів залишило артистів і їх музикантів без роботи, а організаторів - ще й з величезними боргами. Поки що складно передбачити наслідки цих обставин і в яку прірву затягне людей майбутня криза.

Знай.uа зібрав думки представників української музичної індустрії про те, як коронавірус вдарив по їхній роботі та бюджету.

Співзасновник і генеральний директор компанії VIRUS Music та Concert.ua Дмитро Феліксов повідомив у Facebook, що концертна галузь вже несе колосальні збитки.

"Ми перші взяли на себе удар, зупинивши за першим розпорядженням уряду проведення масових заходів, - написав він. - Тільки це рішення призвело до прямих збитків галузі більш ніж на 500 млн гривень лише в період чинного карантину. При цьому більше 200 тис. глядачів не потраплять на концерти і можуть втратити гроші за куплені квитки. До кінця року втрати галузі складуть понад 1 млрд і це за умови, що карантин буде скасовано, а сама пандемія, буде взята під контроль".

Дмитро Феліксов

Популярні новини зараз

Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд

Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру

В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги

60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину

Показати ще

За словами Феліксова, співробітники концертної індустрії, а це і артисти, і музиканти, і автори, і люди із суміжних галузей (рекламні агентства, квиткові оператори, організатори концертів), залишилися без роботи.

"Всі вони без винятку зупинили свою діяльність. Багато хто залишилися не тільки без засобів до існування, але і з мільйонними боргами", - зазначив він.

Зупинилася робота і в кіновиробництві, а також кліпмейкерстві - всі актори і режисери вирушили у вимушену відпустку.

Про ситуацію висловився і Михайло Ясинський - генеральний продюсер компанії Secret Service Entertainment Agency.

Михайло Ясинський, фото: Facebook

"Під загрозою цілий сектор масової культури та економіки держави. Але перш за все - люди! І я не згущую фарби. Я власник невеликої продюсерської компанії. Ви добре нас знаєте! Ми працюємо вже більше 15-ти років, ми робимо класні шоу і крутий контент! У мене близько 30-ти співробітників. У колективах артистів, які співпрацюють з нашою компанією, - понад 50-ти чоловік, наші шоу обслуговують десятки людей, у різних містах країни. Це десятки людей рідкісних, унікальних творчих професій. Це також сотні людей технічного персоналу. І це тільки одна наша компанія і кілька артистів! В один момент всі ми залишилися без роботи і заробітків. Перспективи більш ніж туманні. А скільки нас по всій країні?! Тисячі! Артистів, музикантів, акторів, хореографів, режисерів", - написав він у Facebook.

За словами продюсера, їх індустрія виявилася однією з найбільш уразливих перед заходами карантину - тисячі професіоналів та членів їх сімей залишилися наодинці зі своїми проблемами.

"Кілька місяців простою в нашому бізнесі можуть розвалити всю галузь, - переконаний Ясинський, - на відновлення якої підуть місяці, а, за деякими оцінками, до року, протягом яких ми, музичні менеджери і підприємці, можемо втратити головне - професіоналів, які змушені будуть піти з професії!"

Співак Віталій Козловський, як і інші його колеги, перебуває вдома на карантині. Він розуміє, які наслідки чекають його і всіх інших артистів, але не впадає у відчай.

"Я дотримуюся карантину. Вважаю, від того, наскільки відповідально кожен з нас до нього поставиться, залежить здоров'я кожного. А ще те, наскільки швидко ми зможемо це все подолати, - сказав Знай.uа артист. - Для більшості людей, на жаль, це пов'язано з паузою в бізнесі і з фінансовими втратами, але і до цього потрібно поставитися з розумінням, адже здоров'я - понад усе. І тим, у кого є можливість - намагатися підтримувати в цьому плані тих людей поруч, хто опинився в зовсім безвихідному становищі - літніх, одиноких, з маленькими дітками. Раз вже така ситуація склалася, вважаю правильним сприймати її тверезо, не нагнітати, не впадати у відчай".

Віталій Козловський, фото: Instagram співака

Віталік зазначив, що свій час у карантині намагається проводити з максимальною користю.

"Читаю книги, на що ніколи не вистачало часу, займаюся спортом вдома, прослуховую демо-матеріал, який надсилають автори. Минулого тижня презентував пісню "Вдома", і, щоб підняти своїм підписникам настрій, запустив в Інстаграмі флешмоб - запропонував брати з мене приклад, і під мою нову пісню показати, як вони проводять час на карантині. А авторам найбільш оригінальних відео вже готую призи", - додав він.

Перенести всі концерти і зйомки були змушені та артисти компанії mamamusic.

"Безумовно, ситуація у всьому світі (і йдеться не тільки про пандемію, яка охопила всю планету, але і про наближення світової економічної кризи) кардинальним чином змінила наші плани на найближче майбутнє, - розповів Знай.uа Юрій Нікітін. - Після успішного концерту в київському Палаці Спорту, ми змушені були перенести всеукраїнський тур гурту KAZKA, а це 28 концертів по всій країні, а також запланований тур гурту по Європі та Америці. Крім того, змістилися зйомки нового кліпу і вихід нового синглу гурту НЕАНГЕЛИ. Але, разом з тим, ми намагаємося дивитися на дану криза – як на можливість".

Юрій Нікітін, фото з особистого архіву продюсера

Наразі багато артистів перейшли на новий формат онлайн-квартирників - виходять у прямий ефір в Instagram і співають для підписників у соцмережі.

Юрій Нікітін зазначив, що він разом з командою теж зосереджений зараз на створенні унікального контенту і пошуку оригінальних рішень і нових каналів комунікації з аудиторією. Зокрема, 30 березня він запускає перший онлайн-курс "Стратегія Суперзірка" в рамках школи музичного бізнесу NIMBS.

"Цей курс про те, як в короткостроковій перспективі і з мінімальними інвестиціями вивести свій музичний проєкт у вищу лігу шоу-бізнесу. Ми будемо аналізувати, як використовувати кризу в якості трампліну для запуску або перезавантаження музичного проєкту, для його квантового стрибка", - додав продюсер.

Як пережити цю кризу і залишитися на плаву розмірковують і Ясинський з Феліксовим. Вони звернулися з петицією до президента Володимира Зеленського, в якій закликають владу захистити музичну та концертну індустрію від негативних наслідків пандемії і карантину.

"На сьогодні форма петиції Президента України - чи не єдина, щоб звернути увагу органів влади на наші проблеми. Через плутанину з мінкультури, з огляду на загальний режим роботи парламенту це може бути результативним... Це дозволить компаніям, які представляють нашу сферу, приватним підприємцям витримати удар, утримати себе і свої колективи в цей складний період і скоротити ризики при відновленні своїх позицій після епідемії. Я прошу всіх моїх колег, артистів, музикантів, представників музичного та коломузичного цехів, організаторів концертів, технічних наших партнерів, прошу членів ваших сімей - підписати цю петицію", - закликає Михайло Ясинський.

"Всі погодяться, що сьогодні, як ніколи раніше, світ знаходиться перед прірвою. Стрибок неминучий, глибина непередбачувана, результат падіння катастрофічний. Кожна сім'я в тій чи іншій мірі постраждає від уже вжитих заходів і наслідків, які вони за собою приведуть. Сотні тисяч людей або вже залишилися без роботи, перебуваючи в неоплачуваній відпустці, або скоро там будуть. Погляди і прохання малого і середнього бізнесу усього світу звернені до своєї влади. У Китаї ключові галузі позбавлені сплати ПДВ, у США кардинально знижується податкове навантаження на доходи фізосіб, а цілі галузі отримують прямі фінансові дотації. Країни повсюдно знижують облікову ставку і формують пакет безпрецедентних заходів для підтримки бізнесу всіх розмірів", - поділився Дмитро Феліксов.

На його думку, за допомогою петиції вони зможуть "достукатися нагору".

"Ми просимо прийняти пакет заходів для порятунку галузі не тільки на період дії карантину, а й на термін, який знадобиться на її відновлення", - додав він.

Що ж очікують від президента і уряду Феліксов і Ясинський:

- пільги на оренду державних і комунальних концертних майданчиків

- відстрочку виконання зобов'язань (повернення вартості квитка) на термін до 180 днів перед глядачем в разі скасування події

- скасування ПДВ для національного культурного продукту (відповідний законопроєкт припадає пилом в податковому комітеті)

Додамо, що на сьогодні петицію підписали всього 366 чоловік з 25 тисяч необхідних. Залишилося 89 днів до закінчення збору підписів.

Нагадаємо, раніше Знай.uа писав, що клавішник з легендарного гурту Bon Jovi заразився коронавірусом.

Також повідомлялося, що Володимир Остапчук вирішив підзаробити на коронавірусі.