Володимир Ярославський - один з найвідоміших шеф-кухарів. У кулінарному проекті СТБ “МастерШеф. Професіонали” він вперше з'явився в якості судді, проте телеглядачі пам'ятають Вову су-шефом в шоу “Пекельна кухня”. З осені на екрани виходить новий, дев'ятий, сезон “МастерШеф” з учасниками-аматорами, і Володимир разом з Єлизаветою Глінською та Ектором Хіменес-Браво будуть оцінювати страви початківців кулінарів.

Знай.uа” побував на знімальному майданчику “МастерШеф”, де поспілкувався з Ярославським про зміни в його житті після повернення на телебачення, навіщо в шоу придумують такі шалені конкурси для учасників та що робити аматорам, щоб досягти успіху і стати професіоналами.

Зйомка МастерШеф у Пирогово

Володимир, ми з вами зустрілися в такому чудовому місці, в Музеї національної архітектури й побуту Пирогово. Один з випусків вирішили знімати на виїзді. А ви до цього тут були?

Так, дуже класне місце. Це місце, куди обов'язково потрібно туристів приводити. Унікальне! Місце, де зібрані українські будинки та історії з усіх регіонів України.

Популярні новини зараз

Астролог побачив у травні "лихо" для України

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

В Україні готується революція у житловій сфері

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Показати ще

Ви знову на майданчику працюєте разом з Ектором і Лізою. За попередній проект, “МастерШеф. Професіонали”, встигли подружитися. Екранна картинка завжди відрізняється від реальної, і люди можуть бути зовсім іншими, ніж на екрані. Які Ектор і Ліза насправді? Розкрийте нам всю правду.

Я дуже люблю суддів. Ектор дуже класний. Про Эктора хотілося б сказати багато хороших слів. Він строгий, старший, але при цьому він сам завжди і пожартувати любить. Це така людина, в якій все поєднано в необхідній кількості - не те, що в міру, а в необхідній кількості: і гумор, і строгість. Він дуже багато знає! І він супер-дегустатор: пробував величезна кількість страв по всьому світу і відразу бачить всі нюанси на тарілці. Він вміє знаходити приголомшливі слова. У нього прикольне відчуття гумору. Він добре розуміє, що ми, як люди, бажаємо показати і розповісти, і він завжди допоможе. Супер-людина! І я розумію, що люди не просто так чогось у житті досягають. Тому що вони такі особливі!

Володимир Ярославський та Ліза Глінська

А Ліза прямо горить своєю справою! Вона дуже сильно переживає за учасників. Ми ж спостерігаємо за ними під час конкурсів, підглядаємо, хто і що робить. І якщо хтось робить помилки в приготуванні, Ліза прямо хоче вистрибнути до них. Але прямих підказок ми давати їм не можемо. Розповідаємо учасникам і на вердиктах, і вже після, як необхідно робити або що робити точно не можна. Звичайно ж, буває, що у них виходить не все так, як би ми хотіли.

Що потрібно робити аматорам, щоб досягти успіху і стати профі?

Я хочу порадити всім, хто піде на "МастерШеф" - потрібно приходити підготовленими! Це шоу про кулінарні здібності та знання. Без знань нікуди. І я раджу шукати хороші ресурси, тому що в інтернеті дуже багато помилкових знань. Наприклад, з чим готувати різотто? Різотто не готують з вершками! Пасту не готують з вершками! Якщо готують, то це туристичні місця. А насправді, історично, ці страви не готуються з вершками. Це наш винахід, пост-радянського простору.

Хочеться відразу дізнатися, а з чим готують?

Вершкове масло, будь-яке рагу, томати в будь-якому вигляді. Для "Карбонари" - яйця і сир. Вершки не використовують. Тому потрібно шукати професійні книги.

Я правильно розумію, приходять учасники відразу з невірними знаннями в кулінарії.

Так! Потрібно вибирати собі професійного шефа, а найкраще - іноземного шефа, і вчити англійську мову. Знання англійською - правильні - можна знайти в Гугл. Російською - потрібно вибирати переклади. Дуже просто - візьміть відомих шефів, є їх перекладені книги, майстер-класи. Все що завгодно.

Хестон Блюменталь - офігенний шеф, і книги у нього класні, і майстер-класи, і пару передач є. Дуже багато знань від нього можна почерпнути. Я в 25 років багато чого в нього навчився. Зараз минув час - і є ще більше інформації. І його книги вже можна знайти у вільному доступі.

Приголомшливі майстер-класи є і в Гордона Рамзі. Насправді все можна знайти, але потрібно шукати з розумом. Буває, мені надсилають рецепт з книжки 90 року - маринована вишня в соді і оцті. Навіщо таке готувати, навіщо псувати продукт?! Це не добре. У всьому світі ми рухаємося до того, щоб їсти натуральне. Навіщо вишню в оцті вимочувати, а потім ще і в соді?! Треба ж теж, хоча б трохи відчувати. Я розумію, що кулінарне чуття приходить завдяки досвіду. Але тоді стежте за гідними людьми, за професіоналами, і краще за все - за іноземцями. У нас дуже багато міфів, які учасники не розуміють.

Як змінилося ваше життя після повернення на телебачення і участі в проекті "МастерШеф"?

Я поправився на 7 кілограм! Не можу закрити рота. Бракує часу на навчання. На час зйомок зупинив заняття з англійської та іспанської. Я ще намагався до цього займатися, зараз зупинив на два місяці. Не встигаю фізично. Те ж саме зі спортом. Я ходив 4-5 разів на тиждень, зараз намагаюся хоча б 3. Просто фізично не вистачає часу. У мене ж ще ресторан є. Крім ресторану, є ще й якісь обов'язки, хоча б просто до батьків поїхати раз в місяць, побачитися, все одно час потрібно. Племінницю хоча б раз на місяць побачити. Крім того, я проводжу особливі вечері. Нещодавно в Києві готував з Дієго Герреро (володар 2 зірок "Мішлен" з Іспанії), і їздив до Тоскани, щоб там провести вечерю на 120 осіб.

А як же особисте життя?

Особисте життя?! Бракує часу на сон. З червня зробив собі легший графік. О 6.30 підйом. О 8 годині я в залі. О 9.45 я на роботі, десь до 11.30. Водій приїжджає, і я їду на знімальний майданчик. Зі знімального я їду знову на роботу. І виходить, ввечері в 10-10.30 йду додому пішки, щоб хоч трохи пройтися.

І як в такому режимі з вами познайомитися?

Зі зйомками - ніяк. Напевно, можна познайомитися під час зйомок. Друзі мене розуміють, слава богу! Я приходжу ввечері додому і хочу спати. Я вже не стираю речі, не наводжу порядки - будинком не займаюся. Вдома не готую.

А раніше це робили?

Трошки так, не глобально. Якісь поточні речі. А зараз є помічниця.

Володимир, Ектор та Ліза

У "МастерШеф" для учасників придумують складні конкурси. Іноді здається, навіщо ж так над людьми знущатися. Для чого все це робиться?

Конкурси, якими б божевільними вони не виглядали, насправді для того, щоб поставити людей в стресові умови. Тому що тільки в стресі можна подивитися, які вони справжні. Ми ж всі можемо посміхатися, коли нам боляче. Правда? А можемо влаштувати істерику, хоча зовсім трохи обпеклися. Кожен може перегравати.

Тому є божевільні умови. Наприклад, в цьому сезоні будуть наручники. Не буду більше нічого говорити - нехай глядачі подивляться. Але будуть божевільні умови для того, щоб люди знайшли комунікацію один з одним; для того, щоб змогли домовитися хто і що буде робити. А навіщо? Тому що в реальному житті ми працюємо всі разом. Той же салат "Цезар". Хтось повинен посмажити курку, хтось повинен зібрати листя салату, а хтось це все збирає в тарілці і ще видає з іншими стравами одночасно. Тому всі повинні вміти комунікувати і слухати один одного, домовлятися, бути єдиним цілим. Для цього потрібні наші конкурси.

Які випробування проходять учасники під час виїзних зйомок, як в цей раз, наприклад?

Виїзні конкурси обов'язкові для того, щоб учасники відчули енергетику. Ви знаєте, всі кухарі працюють за визнання, коли говорять: "Вау, це було смачно, це було незабутньо". Цю енергію нам дають гості. Тому виїзні зйомки, я думаю, для того, щоб учасники побачили палаючі очі людей, коли люди закочують очі від задоволення і кажуть: "Мммм, смачно, як у моєї бабусі!"

Юлія Абрамова

Нагадаємо, раніше “Знай.uа” побував на знімальному майданчику "МастерШефа", де поспілкувався зі всесвітньо відомим шеф-кухарем Ектором Хіменес-Браво. Суддя проекту відверто розповів про життя в Україні і чому ще не одружився на українці.

Також “Знай.uа” писав, що Алік Мкртчян і Катя Пєскова з "МастерШеф. Професіонали" розповіли про життя після проекту.