«Brunettes Shoot Blondes» – музична група, яку відносять до альтернативної незалежної української музики. Проте хлопці не залишають надії на загальну популярність і, наприклад, регулярно беруть участь в Нацвідборі Євробачення. В цілому, вітчизняні музичні критики називають «Brunettes Shoot Blondes »сенсаційним явищем в нашій країні і пророкують їм всесвітню славу, скуштувати якої вони вже теж встиглили. Наприклад, одне з головних видань у світі «Billboard» присвятило їм головну статтю. А кліп «Knock Knock» набрав наразі практично 10 мільйонів переглядыв в YouTube – це абсолютний рекорд для України.

«Brunettes Shoot Blondes»: актуальний склад

Склад гурту

Засновники групи – Андрій Ковальов (фронтмен, вокаліст, гітара) і Роман Соболь (ударні і перкусія). Наразі до складу «Brunettes Shoot Blondes» також входять: Євген Кобзарук (клавішні) і Дмитро Леонов (бас-гітара).

Раніше учасниками групи були:

  • в першому складі групи, з 2010-го до 2011-го – Сергій Кравченко (бас-гітара),
  • в 2011-у році – Володимир Левченко (бас-гітара),
  • з 2011-го до 2018-го – Юрій Водолазький (бас-гітара),
  • з 2015-го до 2017-го – Ігор Сідаш (клавішні).

«Brunettes Shoot Blondes»: засновники

Популярні новини зараз

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників

Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів

Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці

Показати ще

Сім'я

Так як склад групи досить мінливий, виливає душу перед пресою головним чином її лідер – Андрій Ковальов. Власне, ідея, формування і успіх «Brunettes Shoot Blondes» в основному – його заслуга.

Ковальов народився і виріс в Кривому Розі – великому промисловому місті в Дніпровській області. Свою сім'ю Андрій називає класичним середнім класом для України. Його тато, енергетик, займає керівну посаду на гірничо-збагачувальному комбінаті. Мама Андрія, скільки він себе пам'ятає, не працювала, а займалася вихованням двох синів. Хлопець зазначає, що саме мама і брат зіграли велику роль в його музичному становленні. Першим в їхній родині навчився грати на гітарі, до речі, не Андрій, а брат – він і «підсадив» його на захоплення музикою. Це сталося, коли йому було 14 років, а Андрію – 7. Правда, сам він згодом став художником-графіком і тепер малює обкладинки для альбомів «Brunettes Shoot Blondes», в цілому займається візуальним стилем групи.

Але в 7 років батьки віддали Андрія в музичну школу чомусь на клас фортепіано. І цей інструмент був йому не до душі. Проте хлопець закінчив школу, однак здавши випускні іспити, в 9-у класі став самостійно займатися гітарою.

Андрій Ковальов в житті

Уже в 13 років Андрій вирішив, що хоче стати професійним музикантом і поїхати з суворого індустріального міста. Тому що в Кривому Розі у нього був тільки «інженерний шлях». Батьки намагалися прищепити братам любов до точних наук, а батько мріяв, щоб сини пішли по його стопах. Але коли Андрій аргументовано пояснив, що його покликання – музика, рідні не стали противитися. В цілому головний виконавець в «Brunettes Shoot Blondes» зазначає, що у нього демократична родина, в якій батьки підтримують будь-яке його рішення. Навіть в дитинстві йому дозволялися неабиякі вольності. Наприклад, хлопець міг самовільно влаштовувати собі вихідні заради занять музикою або просто відпочинку. Може, саме така свобода і дає усвідомленість, може, завдяки їй Андрій Ковальов і створює по-справжньому незалежну і прогресивну музику?

Після закінчення середньої школи хлопець вступив до Криворізького музичного училища, далі – в Київську Національну Академію Мистецтв. Але і на цьому хлопець не покінчив з навчанням і відправився в Польщу – вивчати англійську філологію.

А ось співзасновник «Brunettes Shoot Blondes» і, за сумісництвом його друг – Роман Соболь називає себе автодидактом, чи то пак просто кажучи, самоучкою. У нього немає ніякого музичної освіти і всі тонкощі цього мистецтва Роман пізнавав самостійно.

«Brunettes Shoot Blondes» на початку своєї кар'єри

Біографія

«Brunettes Shoot Blondes» вважають нетиповим неформатом в українській музиці. Саме так: з двома запереченнями і глибоким змістом в цьому. Вони майстерно балансують на межі по-європейськи хорошої pop-music (ненависний і вульгаризований в пострадянському просторі жанр «поп») і independent music (музика з претензією на оригінальність). Перше проявляється в зрозумілих композиціях, а друге – у відсутності форматних кліше, але оригінальному заграванні з ними. У форматі «Brunettes Shoot Blondes» музкритики почули і модний рок-н-рол з Британії, і американський поп, і електроніку, і босса-нову. Словом, слухати їх – насолоджуватися якісною музикою світового рівня.

В перекладі з англійської назва групи означає «Брюнетки стріляють Блондинок». Його придумав Андрій. Фронтмен каже, що в «BSB» не варто шукати якогось особливого сенсу і концептуальності. Хлопець просто прагнув до цікавого звуковому поєднання. Але вони всім складом для відповіді на питання про значення назви групи люблять вигадувати різні історії. Реально «Brunettes Shoot Blondes» виникла спонтанно, а саме напередодні першого концерту. Тоді ще це була команда музикантів, які писали і грали музику, але стихійно, більше для себе, ніж для когось. І тільки через перше запрошення провести концерт в клубі, вони задумалися про назву. Андрій сів за стіл і накидав близько 30-и різносортних варіантів – це було просто те, що приходило в голову. При цьому йому хотілося, щоб назва була якомога більш дивною, англійською та з приємним звучанням. Загалом, сенс тут не був навіть на останньому місці в списку вимог. В результаті хлопець отримав набір з абстрактних понять і запропонував його на суд своїх друзів/знайомих. Це голосування і визначило переможця – «Brunettes Shoot Blondes». При цьому Андрій вважає, що назва групи в принципі і не повинна мати смислової суттєвості. Для нього – це набір почуттів і відчуттів.

Так би мовити, «біографія» групи почалася ще в 2006-у році, коли Андрій познайомився з Ромою Соболем. Спочатку їх творчість вилилася в проект «Julia Sleeps At The Kitchen». Він проіснував до 2009-го року. А вже в 2010-у вони разом створили «Brunettes Shoot Blondes». Ранні пісні групи були творчо запозичені з попереднього проекту. Це «Sad Boyfriend»,« Cigarette Day»,«I Do not Know».

Об'єднавшись в Кривому Розі, «Brunettes Shoot Blondes» почали грати в місцевих клубах. Поступово добралися до Дніпра, а потім вже і переїхали до Києва. Власне, з цього і починається кар'єрний зліт групи.

«Brunettes Shoot Blondes»: концерт

Кар'єра

Вперше київська публіка почула «Brunettes Shoot Blondes» в легендарному арт-клубі «44», який вже зараз, на жаль, не функціонує. Поступово клубні концерти проклали і їм дорогу на музичні фестивалі ближнього зарубіжжя.

У 2011-у році група виступає на польському фесті «Balcony TV», який проводиться в Познані.

У 2012-у році вони вже встигли налагодити зв'язки з прогресивними українськими музикантами – в роботі над звучанням пісень їм допомагає Фагот з ТНМК.

У 2013-у році «Brunettes Shoot Blondes» зняли перший кліп на пісню «I Do not Know». Він не мав особливого успіху, але добряче підігрів інтерес до групи у вузькому колі музичних фахівців. Так «I Do not Know» була задіяна в рекламній компанії мережі «Watsons Україна». Здається, сумнівне досягнення, але гонорари пристойні. В цьому ж році Андрій Ковальов їде на навчання до Польщі. Однак і це спрацювало на користь групі: тут Андрій набирався європейського досвіду і обростав європейськими зв'язками. Так що далі пішли виступи на «Wybieram Wschod» в тій же Познані,«OstAnders 2013» в німецькому Нюрнберзі, «Eastern Hipsters» в польському Білостоці.

Після деякого затишшя в Україні, «Brunettes Shoot Blondes» феєрично повернулися в рідні пенати у вересні 2014-го з кліпом «Knock Knock». Саме це відео зробило їх популярними і затребуваними – тепер їх чекають на кращих музичних майданчиках країни, запрошують в ефіри радіостанцій і музичних телеканалів... У чому унікальність цього відео?

«Brunettes Shoot Blondes»: «Knock Knock»

Головний концепт кліпу в тому, що він знятий на різносортних гаджетах «Apple» – всього їх було 14. Родзинка ще і в тому, що кліп анімаційний з наївно-романтичним сюжетом про стосунки Зайця (який, за визнанням фронтмена, символізує типового поганого хлопця) і дівчини його мрії. Персонажі в кліпі «переходять» з одного гаджета в інший. Відео зняли з одного дубля з попередніми репетиціями. Розробкою ідеї займалися всі учасники групи, а режисером виступив Андрій Ковальов. Кліп був оприлюднений «по-модному»: не через старорежимні дорогі способи піару якось проплачені ротації на радіо і ТБ, а на власному YouTube-каналі групи. Здається, що все дуже просто і спонтанно, але насправді за цим криється продумана маркетингова стратегія. Ідею і просування учасники групи виношували довго. Більш того, все було розраховано за законами жанру вірусних роликів. Хлопці сподівалися, що за допомогою добрепродуманої ідеї про них дізнаються всі, і не тільки в Україні. Так і сталося.

Уже в перші п'ять днів публікації «Knock Knock» подивилися більше 600 тисяч разів, а через місяць – 4,9 мільйонів. Але точну кількість переглядів в наш час гіпертекстовості обчислити складно. Кліп, наприклад, паралельно був завантажений і в Фейсбук. Тут його успіхи теж були вражаючі: 26 мільйонів переглядів і 800 тисяч репостів.

Потрібний шоково-вірусний ефект дала зйомка в режимі реального часу без домальовок і монтажу. Так як кліп пішов з неймовірним успіхом і, звичайно, з хорошим саундом і ідеальним звучанням, в тому числі і завдяки англійській вимові без містечкового акценту – про «Brunettes Shoot Blondes» буквально заговорив весь світ. Публікації з інтерв'ю і головні статті в провідних світових виданнях про музику і не тільки: «Billboard», «The Daily Mirror,« Yahoo!»,« Mashable»,«Daily Mail»,«USA Today»,«Business Insider»,«Rolling Stone»,«Dezeen»,«The Verge»,«AWN»,«Metro»,«Devour»,«Cnet»,«Fox News»,«Gizmodo»та багато інших.

Так, практично аматорське відео отримало безліч нагород. Починаючи від першого місця в рейтингу «YouTube» – «Нові виконавці з усього світу». Це то вам не жарти, а світове панування. Далі кліп потрапив на покази французького кінофестивалю «Très Court International Film Festival». Також позначився і в Національній конкурсній програмі ХХІІ Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів «КРОК-2015: У рідній гавані». Цей винагородний хід закінчився буквально в Адміністрації Президента України. Петро Порошенко, зазначивши досягнення «Brunettes Shoot Blondes» в світовому просуванні сучасної української культури, офіційно вручив фронтмену закордонний паспорт нового зразка.

Правда, у громадськості все-таки виникла претензія до «Brunettes Shoot Blondes» з приводу дебютного кліпу: картинка «Knock Knock» настільки яскрава, що за нею трохи губиться і група, і навіть музика. У наступній відео-роботі ці помилки хлопці виправили.

Негайно в цьому ж, 2014-у році, виходить другий кліп «Brunettes Shoot Blondes» під назвою «Bittersweet». Він знову-таки знятий з використанням техніки поліекрана, але на цей раз по-новому. Тепер у відеоролику з'являються і, власне, учасники групи. До того ж до створення цієї музичної композиції хлопці підключили відомого музиканта The Maneken (Євген Філатов). Він спродюсував її так, щоб пісня краще підходила під ефірні формати. Також у кліпі з'явився відомий спонсор – а саме легендарна марка автомобілів «Opel». Вже і над рекламою «Brunettes Shoot Blondes» працювали не самостійно – їм допомагало рекламне агентство з Німеччини «Scholz&Friends Group». До того ж всі відзначають світове фірмове звучання творів групи. Його посиленням і шліфуванням тепер теж починає займатися людина ззовні – варшавський звукорежисер Кріс Айкен. Хлопці кажуть, що відсутності акценту в їх вимові вони теж багато в чому зобов'язані роботою з ним.

«Brunettes Shoot Blondes»: «Bittersweet»

Спочатку 2015-го «Brunettes Shoot Blondes» продовжують отримувати нагороди за свій перший кліп. Так вони стали переможцями в вагомому музичному конкурсі на світовій арені – «Berlin Music Video Awards», взявши номінацію «Краща концепція».

Також в 2015-у році «Brunettes Shoot Blondes» випускають свій перший альбом у форматі «міні» –на 4 пісні. Його теж називають «Bittersweet». Туди входять всі видані до того пісні, а також «Bang Bang!» і «Tomorrow». Остання стала саундтреком до рекламної кампанії «Нової пошти».

Уже з таким багажем і статусом, «Brunettes Shoot Blondes» починають запрошувати на топові концертні майданчики країни. Вони побували в якості зіркових гостей на рейтинговому шоу СТБ – «Х-фактор». Виступили на розігріві у «The Neighborhood» і «Hurts». Далі їх запросили і на всесвітньовідомі фестивалі: легендарний «Sziget» в Угорщині, «Colours of Ostrava» і «Metronome Festival» в Чехії, «Waves Vienna» в Австралії та ін.

На початку 2016-го «Brunettes Shoot Blondes» вперше пробувалися в Національному відборі на Євробачення. Тоді вони представили публіці трек «Every Monday» і потрапили до фіналу. Але там зайняли 6-е місце з 6-и можливих.

Андрій Ковальов і Роман Соболь

У 2017-у році «Brunettes Shoot Blondes» випустили свій другий міні-альбом – «Hips». Також з ним вийшов однойменний кліп. Знову з великим успіхом. Альбом групи з'явився на головній сторінці «Apple Music» більш, ніж в 15-и країнах. А кліп виграв престижну американську премію «Los Angeles Film Awards» як краще відео.

Також група продовжує співпрацювати з відомими брендами. Їх пісня «You've Got To Move» зазвучала в рекламі «McDonald's».

На початку 2019-го «Brunettes Shoot Blondes» презентували кліп на пісню «Houston». З нею вони знову взяли участь у Національному відборі на Євробачення, знову пройшли в фінал і зайняли там вже 4-е місце. У зв'язку з гучним скандалом через відмову переможниці відбору MARUV підписувати контракт з НТКУ, «Brunettes Shoot Blondes», як і іншим фіналістам, запропонували представити Україну на конкурсі. Але хлопці відмовилися, пояснивши це тим, що не хочуть брати участь в скандалах і в привласненні чужої перемоги.

Аналізуючи нинішній стиль групи, критики відзначають, що «Brunettes Shoot Blondes» – типові представники інді-попу, який бере верхні рядки в американських і британських чартах. Але у нас поки такий саунд не стає загальнопопулярним. Однак хлопці відчайдушно рвуться до визнання і комерційного успіху і на Батьківщині, воюючи за масове поширення якісної української музики. Феноменальність їх ще і в тому, що про прориваються вони за допомогою формування нових медіа-механік. І головним секретом свого успіху вважають оригінальні ідеї і ґрунтовний підхід.

«Brunettes Shoot Blondes»

Особисте життя

Про особисте життя учасників «Brunettes Shoot Blondes» відомо мало.

Фронтмент Андрій Ковальов давно, ще з часів Кривого Рогу, зустрічається з дівчиною Женею. Вона наразі живе в Польщі і займається дистрибуцією музики. Формат тосунків на відстані Андрія не лякає: він часто їздить до неї у Варшаву і вважає, що любов здатна перемогти всі перешкоди.

Співзасновник групи – барабанщик Роман Соболь, також давним-давно має серйозні стосунки. Зі своєю нинішньою дружиною Дашею він разом уже 10 років. Зараз вони живуть у щасливому шлюбі і виховують сина.

Клавішник гурту Євген Кобзарчук також одружений. Його дружину звати Катя.

Андрій Ковальов з дівчиною

Цікаві факти/чутки

У «Brunettes Shoot Blondes» є власний «корпоративний» стиліст, тому що хлопці дуже дбають не тільки про свою музику, але і про візуальну концепцію групи. Андрій Ковальов вважає, що зовнішній образ групи в наш час кліпового мислення має дуже велике значення. Хлопці, як і в музиці, так і в стилі одягу воліють до простої оригінальності. На концертах і в кліпах вони експериментують зі стилем «preppy look».

Фотографії

«Brunettes Shoot Blondes»: Дмитро Леонов

«Brunettes Shoot Blondes»: клавішник Євген Кобзарчук

Роман Соболь: весілля

Роман Соболь з дружиною і дитиною

«Brunettes Shoot Blondes»: Євген Кобзарчук з дружиною

Відео

Новини

Нещодавно ми повідомляли про те, що «BSB» відмовилися від поїздки в Ізраїль від України.

Посилання

Офіційний Ютуб-канал: https://www.youtube.com/bsbclips?ucbcb=1

Сторінка в MySpace: https://myspace.com/brunettesshootblondes

Сторінка в Facebook: https://www.facebook.com/brunettesshootblondes/

Сторінка в Інстаграм: https://www.instagram.com/brunettesshootblondes/?utm_source=%20ig%20_embed