У цей день необхідно згадати всіх померлих рідних, а ритуальний плач має оголосити всю округу.

Інші назви свята: "Мартірій", "Маркіан", "Анастасія".

Мученик Анастасій, Монастырь святого Николая Форт-Майерс штат Флорида

У минулі часи помітили, якщо в цей день погода буде непогожою. Раніше вважали, що природа страждає, тож підтримували її церемоніальними плачами. Під час них вони згадували близьких та рідних. Тому їх і назвали Дідівськими плачами. Обов'язково слід сьогодні піти на могили родичів. Якщо цього не зробити, то душа може сама прийти до дому і принести смерть. Жінкам треба прибирати березовими віниками, а чоловіками – дубовими. Часто додавали інші трави, вважалося, що вони зможуть захистити могилу від руйнувань. Коли прибиратимете, обов'язково запаліть церковні свічки. Їх має бути стільки, скільки тих, хто спочиває в могилах. Так ви покажете рідним, що пам'ятаєте їх та шануєте.

Могила, Сегодня

Популярні новини зараз

"Мені пощастило, що в мене є гроші": як ухилянтам вдається оминати масштаби мобілізації

Забудьте про конденсат на склі авто: новий тренд серед водіїв стрімко набирає обертів

Бази НЛО вже є на Землі: відомий адвокат розкрив їхнє місцезнаходження

Пенсіонеру дається 10 днів: держава забере всі виплати

Показати ще

Після походу на цвинтар прийнято накривати стіл. На ньому обов'язково має бути поминальний пиріг з капустою. Спиртне не п'ють, замінюють його компотом із сухофруктів. А також ставлять страви, які подобалися покійним. Кожен присутній має взяти шматок пирога і сказати: "Царство Небесне рабові Божому (ім'я померлого). Нехай спочиває з миром".

Потребуючим слід принести їжу, а безпритульним дозволяють переночувати в будинку. Часто приймають дітей, які лишилися без родичів. Зараз багато з цього важко зробити. Тому можете просто подати милостиню, відвідати дитячий притулок, принести подарунки та смакоти. Якщо знаєте, що хтось голодує, можете просто нагодувати його досхочу.

Але все ж таки головна традиція цього дня – лити сльози. Спочатку плакали дівчата, згадували добре про покійників, потім уже старші жінки, а потім хлопці та чоловіки. Але в жодному разі не плачте в подушку. Вона вбере прикрощі і нагородить сплячого кошмарами та мігренями. Спершу слід згадувати кревних рідних, а потім уже інших родичів. Далі згадують прийомних дітей та батьків, друзів. Але сусідів та приятелів оплакувати не варто, то ви тільки потурбуєте душі.

Дівчина плаче, фото: Getty Images

Ще, якщо ви встанете рано вранці і запалите церковну свічку, можете попросити померлих родичів допомогти порадою. Тоді наступного дня прийде вирішення вашої проблеми.

Що не можна робити сьогодні, 25 жовтня

У церковне свято 25 жовтня, як і в інший день, церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, засудження та наклепу, лінощів і виступає проти жадібності, заздрощів, помсти, розпачу.

Що сьогодні не можна робити за народними прикметами: забороняється відмовляти у допомозі та милостині, голосно сміятися, веселитися, влаштовувати галасливі вечірки, а також погано згадувати про померлих.

Нагадаємо, що Покровська, Димитрієвська та Михайлівська: коли відзначають батьківські суботи у 2024 році за новим календарем.

Раніше ми повідомляли все про сорокуст у церкві: як замовляти, чи можна використовувати проти ворогів та як вплинути на здоров'я.