Співробітники українського підприємства "Конструкторське бюро "Південне" імені Янгеля" повідомили про успішне освоєння унікальної технології 3D-друку при створенні ракетно-космічної техніки. Відповідне відео з'явилося на сторінці прес-служби КБП в соціальній мережі Facebook.

Варто відзначити, що технологія може зовсім скоро замінити виробничі процеси – лиття, штампування, зварювання і фрезерування.

"За допомогою селективного лазерного плавлення ми вже зараз починаємо створювати перші унікальні складнопрофильні вироби для ракетно-космічної техніки без використання механічної обробки і дорогих оснасток", – йдеться у повідомленні.

Популярні новини зараз

Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще

Так, процес "друку" ракет полягає в послідовному пошаровому розплавлюванні порошкового матеріалу з допомогою потужного лазерного випромінювання. У бюро назвали головні плюси 3D-друку металом:

- висока точність і повторюваність;

- механічні характеристики виробів, надруковані на 3D-принтері, співмірні з литтям;

- вирішує складні технологічні завдання, пов'язані з виготовленням геометрично складних виробів;

- скорочує цикл науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, забезпечуючи створення складнопрофільних деталей без використання оснастки;

- дозволяє зменшити масу за рахунок створення об'єктів з внутрішніми порожнинами;

- економія матеріалу при виробництві.

Нагадаємо, що ракета Alpha продукт розробки українсько-американської компанії Firefly Aerospace, успішно пройшла випробування двигуна другого ступеня. П'ятихвилинний вогневий тест на спеціальному майданчику не виявив жодних проблем у роботі обладнання ракети.

Як повідомляв портал Знай.uа, бійці Збройних сил України навчалися "робити шашлик" з російських бойовиків на окупованому Донбасі з допомогою українського аналога американського озброєння.

Також портал Знай.uа писав, що в рамках виставки Укроборонпром погодив контракт з турецькою компанією "Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu" ("MKEK"). Об'єктом договору стало постачання до Туреччини 120 мм стовбурових керованих ракет "Конус" вітчизняного виробництва.