В Університеті Пердью запустили проект зі створення так званої "космічної бази" на Землі. Його мета – випробувати і налагодити технології, які покликані зберегти життя після колонізації Марса чи Місяця. Вартість проекту складає 15 мільйонів доларів.

Учасник проекту Ширлі Дайк повідомив:

"Ми вирішили поглянути не на те, як ми дістанемося Марса, а на те, як досягнемо успіху, коли прибудемо туди. Як ми справді створюємо місця проживання, які можуть підтримувати життя учасників екіпажу і справлятися з усіма небезпеками, але при цьому забезпечувати комфорт і можливість займатися науковими дослідженнями?"

Космічна база

Фахівці створять спеціальну базу, в якій більше число систем буде реалізовано в залізі. Тільки деякі з них замінять віртуальними симуляторами.

Популярні новини зараз

Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК

На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось

Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий

Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа

Показати ще

Дослідження зосереджено на 3 характеристиках бази:

  • автономність;
  • інтелект;
  • стійкість.

Головна проблема полягає у надзвичайних ситуаціях, з якими можуть зіткнутися населені модулі. Необхідно зрозуміти, що відбувається під час піщаної бурі, землетрусу або радіаційного опромінення, і як створити середовище, яке зможе вижити і адаптуватися.

Але основна небезпека для такого поселення - це не стихійне лихо, а внутрішні проблеми. Якщо системи життєзабезпечення, які постачають на модулі воду, їжу, енергію і повітря, вийдуть з ладу, екіпажу загрожуватиме загибель.

На прототипі бази випробують різні датчики, які відстежують стан усіх систем.

Колонізація Місяця

Неймовірно важливо, щоб поселення могло саме про себе подбати, коли колоністи будуть відсутні. За це відповідає робототехніка.

Дайк зазначив:

"Середовище має досягти такого стану, щоб люди могли прибути, прожити з комфортом і через місяць або два покинути його. У цьому випадку воно продовжить функціонувати до тих пір, поки екіпаж не з'явиться там наступного разу".

Колонізація Марса

Як повідомлялося, NASA назвало дату колонізації Марса.

Читайте також: вчені показали перші будиночки для заселення Місяця.

Портал Знай.uа писав, у NASA прийняли доленосне рішення, колонізація Червоної планети не за горами.