Спілкування — одна з найважливіших потреб людей. Інсульт, бічний аміотрофічний склероз (яким хворів Стівен Хокінг) та інші захворювання можуть позбавити людей можливості говорити. Однак стало можливим спілкуватися і без необхідності, вимовляти слова.

Дослідники з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско (UCSF) змогли створювати виразні речення з думок людей. Це дослідження дає можливість припустити, що в майбутньому можна буде зчитувати те, що хоче сказати людина, з її думок.

"Мозок переводить ваші думки про те, що ви хочете сказати, в руху голосового тракту, і це те, що ми хочемо розшифрувати", - заявив нейрохірург з UCSF і співавтор дослідження Едвард Чанг.

Але Чанг попереджає, що технологія, яка була протестована тільки на людях без проблем з промовою, може працювати інакше для тих, хто не може говорити, і особливо для людей, які ніколи не могли говорити через розлади рухової системи, таких як церебральний параліч. Чанг і його колеги розробили двоступеневий метод перекладу думок в мову. Пізніше, використовуючи комп'ютерні алгоритми глибокого навчання, вони перевели ці команди в зрозумілу для комп'ютера мову.

Надалі, використовуючи отримані дані й нейромережу, вчені з UCSF створили програму, яка є віртуальним аналогом голосових зв'язок. Вона здатна перетворювати ці сигнали у звичайну мову.

Популярні новини зараз

Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"

Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Показати ще

Дослідження викликає деяке хвилювання з приводу етики, але вчені кажуть, що технологія ще не готова навіть до клінічних випробувань. Проблеми, що залишилися включають дослідження того, чи поліпшить декодування мови використання більш детального аналізу мозкової діяльності. Також потрібно розробити нейрочіп, який можна імплантувати в мозок і декодувати мова в режимі реального часу, і перевірити, поширюється така неправомірна вигода на людей, які взагалі ніколи не говорили і чий мозок не вміє керувати голосовими зв'язками.

Нагадаємо, що вечірні фізичні тренування приносять організму людини набагато більше користі, аніж денні чи ранкові.

Як повідомляв "Знай.ua", Комаровський розповів про головну оману батьків: так ліниві дорослі заспокоюють свою совість. У новому випуску своєї рубрики в Instagram доктор Комаровський розповів про вживання ехінацеї для зміцнення імунітету.

Також "Знай.ua" писав, що шведські вчені прийшли до висновку, що частота серцевих скорочень у стані спокою, рівна 75 ударів на хвилину, подвоює ризик передчасної смерті серед чоловіків.