Міжнародна команда вчених із США і Канади вперше виростила здорового дитинча мавпи зразків замороженої тканини текстікул.

Їх дослідження показали, що достатньо кілька зразків тканин яєчок статевонезрілих приматів, щоб "відновити" виробництво сперми, пише Daily Mail.

Отримане "насіння" використовували для запліднення яйцеклітин, використовуючи техніку екстракорпорального запліднення. У результаті одна із самок приматів народила здорового малюка.

Екстракорпоральне запліднення

У рамках експерименту дослідники зібрали зразки тканини тестикул макак-резусів, а потім провели хіміотерапію, яка пошкоджує клітини організму і часто призводить до безпліддя.

Популярні новини зараз

Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року

У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція

В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ

Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою

Показати ще

Зібрані зразки тканин містили стовбурові клітини, які перетворюються в сперму після початку статевого дозрівання.

Тканина була заморожена, розморожена і пересаджена назад тим ж мавпам в більш старшому віці після статевого дозрівання, щоб гормони мозку могли викликати тестостерон, необхідний для початку виробництва сперми.

Згідно зі звітом дослідників, всі 100 % цих тканинних трансплантатів, імплантовані під шкіру мавп на спину і мошонку протягом восьми-дванадцяти місяців, містили сперму. В результаті з одного шматка тканини вчені змогли витягти 21 мільйон окремих сперматозоїдів.

Потім їх просто вводили в яйцеклітини самки мавп. Спостереження показали, що отримані сперматозоїди запліднили яйцеклітинини так само ефективно, як і звичайні.

У результаті з'явилися 11 ембріонів, якими запліднили самиць макак. Перший дитинча народився в квітні минулого року і отримав кличку "Грейді" — скорочення від "дитина, яка отримана шляхом трансплантації" (graft-derived baby).

Вирощена Грейді

"Наше досягнення є важливим кроком на шляху надання молодим онкологічним хворим у всьому світі можливості мати сім'ю в майбутньому", — стверджує старший автор дослідження доктор Кайл Оруиг.

Вчені сподіваються провести аналогічні випробування на людях протягом двох-п'яти років.

Нагадаємо, китайський вчений Хе Цзянькуй стверджує, що допоміг создать перших у світі генетично модифікованих людей.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські вчені розробили мініатюрний пристрій, що допоможе діагностувати причини безпліддя.

Також "Знай.uа" писав, що команда вчених запропонувала план по створенню Ноєвого ковчега для мікробіома.