У Китаї, щоб вирішити проблему забруднення повітря, побудували спеціальну очисну вежу висотою понад 100 метрів. Це експериментальна споруда, однак, згідно з останніми даними, вона вже принесла перші результати. Вчені сподіваються побудувати в майбутньому багато таких очисних споруд.

Вежа, яку побудували в північному Китаї у місті Сіані, працює через тепличні покриття. Забруднене повітря всмоктується, нагрівається сонячною енергією, а потім циркулює через кілька шарів очисних фільтрів. Про це пише видання "Економічні новини".

Проект "Вежа смогу" було розпочато в 2015 році, а в минулому році завершили будівництво. Метою проекту було знайти ефективний, недорогий метод штучного видалення забруднюючих речовин з атмосфери. Вартість проекту наразі не розголошується.

За словами керівника проекту Цао Цзюньцзе, експериментальна вежа, яку оператори називають найбільшим в світі очищувачем повітря, помітно поліпшила його якість.

Популярні новини зараз

Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

РФ може відкласти наступ через несподівані обставини

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Дослідники з Інституту земного середовища при Китайській академії наук кажуть, що вони зафіксували поліпшення якості повітря на площі більше трьох квадратних миль за останні кілька місяців.

Цао Цзюньцзе зазначив, що за цей час в місті спостерігалося поліпшення якості повітря на площі 10 квадратних кілометрів, і вежі вдалося виробити більше 10 мільйонів кубічних метрів чистого повітря в день з моменту запуску.

Система працює через теплиці, що покривають площу, приблизно в половину футбольного поля навколо основи вежі.

Забруднене повітря всмоктується в теплиці і нагрівається сонячною енергією. Потім гаряче повітря піднімається через вежу і проходить через кілька шарів очисних фільтрів.

"Вежа не має аналогів за розмірами ... результати дуже обнадійливі", - сказав Цао.


За словами операторів вежі, система відмінно працює і в холодні місяці, оскільки покриття на теплицях дозволяють склу поглинати сонячну радіацію з набагато більш високою ефективністю.

Команда Цао встановила більше дюжини станцій моніторингу забруднення в цьому районі, щоб перевірити ефективність вежі.

Результати надихають, адже середній вміст дрібних частинок в смогу, які вважаються найбільш шкідливими для здоров'я, впав на 15 відсотків.

Експериментальна установка в Сіані є зменшеною версією набагато більшою очисної вежі, яку Цао і його колеги сподіваються побудувати в інших містах Китаю в майбутньому. Згідно із заявкою на патент, яку вони подали в 2014 році, повнорозмірна вежа буде мати висоту 500 метрів і діаметр 200 метрів.

Нагадаємо, екологи зафіксували аномальне забруднення повітря у Києві - рівень забруднення діоксидом азоту в деяких районах столиці перевищив денну норму в 5-6 разів.

Як повідомляв портал Знай.ua, американські інженери винайшли фільтри, які вставляються в ніс і захищають організм від забрудненого повітря.

Також Знай.ua писав, вчені з'ясували, що забруднення в навколишньому середовищі можуть призвести до розвитку деменцій.