На початку червня в продаж надійшла лінійка телевізорів Gaming TV X90L. У компанії заявили, що пристрої - ідеальні для геймінгу. Величезні екрани з частотою оновлення в 120 Гц підтримують формат 4K. Розширений динамічний діапазон налаштовується автоматично, а порти HDMI 2.1 характеризуються низькою затримкою передачі сигналу. Консолі Play Station 5 зможуть самостійно регулювати параметри екрана під конкретну гру, щоб користувач не витрачав час на ручне налаштування. Найбільший телевізор із діагоналлю 98 дюймів коштує близько 5800 доларів. Подивимося, чи дійсно характеристики нових моделей настільки відповідають потребам геймерів, що за них варто заплатити такі гроші.

Низька затримка - ключовий момент

Здавалося б, перше, на що потрібно звернути увагу при виборі телевізора, - якість зображення. Але досвідчені геймери знають, що це не так. Спочатку потрібно зосередитися на пропускній здатності портів. Затримка - це час, який потрібен телевізору для відображення картинки на екрані. У динамічних іграх частки секунди впливають на здатність гравця:

  • долати перешкоди;
  • виявляти ворогів;
  • змінювати маршрут;
  • взаємодіяти з командою.

Затримка більшості сучасних панелей - близько 40 мс, що вважається досить високим показником для ігор. Хардкорні геймери прагнуть ще меншого часу, і Sony задовольнила запит. X90L з показником 8,5 мс дають змогу максимально швидко реагувати на зміни в навколишньому середовищі.

Чи має значення частота оновлення

Ще одна характеристика, яка не особливо цікава пересічному глядачеві, - частота оновлення екрана. На тематичних форумах геймери часто сперечаються про ці показники. Дехто стверджує, що герцовка - це маркетинговий хід виробників, тому що людське око не бачить різниці між 60-ма і 120-ма кадрами на секунду. Але насправді наш мозок може реагувати на зміну зорових стимулів за мілісекунду - або 1/1000 секунди. Тому 120 Гц стане суттєвою перевагою в симуляторах і шутерах.

А як щодо 4K і HDR

Ігрова спільнота вже давно відмовилася від OLED-телевізорів. Такі панелі схильні до вигоряння більше, ніж звичайні РК-дисплеї. Цей фактор може стати проблемою для геймерів, які проводять понад 8 годин на день із джойстиком у руках.

Популярні новини зараз

Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими

Відмова може бути вигідною: українцям пояснили переваги

Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити

Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час

Показати ще

PS5 і Xbox One X підтримують 4K, але більшість їхнього контенту обмежена роздільною здатністю 1080p. Однак розробники ігор йдуть у ногу з часом. Наступне покоління консолей із прекрасними іграми 4K HDR не за горами. Якщо ви хочете максимально використовувати можливості нових приставок, краще одразу купити перспективний телевізор із великою діагоналлю. Тому що на екрані менше 45 дюймів складно розрізнити кількість пікселів.

На відміну від формату 4K, який позначає роздільну здатність екрана, HDR - це показник контрастності. Діапазон створює насичене зображення з темними чорними і яскравими білими деталями.