3 грудня в Києві відбувся урочистий захід з нагоди вручення щорічних премій професіоналам у сфері GR і лобізму. Це вже третій захід який об'єднує професіоналів які працюють в сфері Government Relations.

Для України лобізм і GR це порівняно новий напрямок діяльності, який сьогодні формує сучасне бачення і передбачає співпрацю бізнесу, влади і суспільства. Лобізм в перекладі з англійської lobby позначає «кулуари». У розвинених демократіях цей інструмент працює протягом століть,а в Україні тільки формується законодавча основа. Тому захід якій пройшов у четвер 3 грудня має дуже важливе значення, так як об'єднує всі сторони цього процесу.

Організатором виступила Українська Асоціація професіоналів у сфері GR і лобістів, яка була створена у 2014 році. За цей час організація змогла об'єднати фахівців і профільні організації які безпосередньо практикуються в сфері Government Relations, Public Affairs, Public Advocacy. Основна мета створення асоціації - це представництво інтересів бізнесу в діалозі з органами влади і суспільством у цілому. За цей час було реалізовано безліч спільних проектів. В даний час членами асоціації є понад 76 компаній, організацій і підприємців які представляють різні сфери бізнесу.

Популярні новини зараз

Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок

Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр

Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї

Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни

Показати ще

Переможці визначалися у наступних номінаціях:

- GR-амбасадор 2020 (найактивніший діяч з інституціалізації GR-професії)

- Найкращий проект G2G

- Найкращий адвокаційний кейс

- Найкращий регіональний GR-проект

- Найкращий міжнародний кейс

- Найкращий юридичний кейс

- GR-прорив 2020

- Найкращий профільна асоціація

- Найкращий проект у сфері GR

- Найкращий консультант у сфері GR

- GR комунікація

- Найкраще регуляторне рішення.

Детальніше про GR-премію:

Голова української Асоціації професіоналів у сфері GR і лобізму Катерина Одарченко у вступному слові відмітила, що захід проходить в рамках розвитку відносно-нового напрямку в Україні, такого, як GR і лобізм. Не дивно, що всі, хто тут зібрався в тій чи іншій мірі має до цього певне відношення.

Катерина Одарченко також зазначила, що на початку, коли створювалася організація, багато здавалося не реалістичнім в країні, в якій багато хто звик до корупційних практик. Я дуже пишаюся тим, що у нас сьогодні 76 членів асоціації. І на сьомий рік, цілком серйозно на рівні топових ЗМІ, і на рівні парламенту, і на рівні міськради проходить дискусія про інституціолізацію лобіювання. Сьогодні зібрався такий кістяк, який майже десятиліття розвиває цю категорію. Мені б хотілося, щоб захід сприймався не як шоу, по типу людина року, а як амбасадорство, як впровадження ідеї поширення конкретних кейсів, конкретних практик. Чому наше правління дає премії за кейси?

Тому що, це дає розуміння що таке Governmental relations, що таке діалог з центральною владою, діалог з урядом, нардепами, що таке діалог з різними агенціями, що таке діалог з місцевою владою і що в цьому діалозі немає жодної краплі корупції. Іншими словами це абсолютно світлі методи, які проводяться як послуги. Цим заходом ми хочемо боротися зі стереотипами і показати, що професіональний лобізм це цивілізована практика.

Основна мета створення асоціації - представництво саме інтересів бізнесу в діалозі як з органами влади, так і суспільства в цілому. За цей час було реалізовано безліч спільних проектів.

Нагородження проходило в теплій і затишній обстановці, де кожен учасник зміг поговорити зі своїми колегами, знайти нове спілкування. Вражаюча ведуча представила першого номінанта.

В номінації «Найкращий проект G2G», був нагороджений Сердюченко Олексій та Чудак Віталій, представники акціонерного товариства «Укргазвидобування». Команда регіонального розвитку АТ «Укргазвидобування» зайняла проактивну позицію і невідкладно підготувала відповідні законодавчі пропозиції та із залученням бізнес-спільноти на платформі Європейської Бізнес Асоціації ініціювала у Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування їх розгляд. Комітет зайняв конструктивну позицію, результатом чого стала реєстрація 6 травня 2020 року проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» №3438, який повністю підтримало і Мінекоенерго зараз Міндовкілля. "Олексій Сердюченко, начальник відділу по роботі з місцевими громадами та органами влади УкрГазВидобування. Чудак Віталій начальник відділу проєктів регіонального розвитку АТ «Укргазвидобування» ".

В номінації «Найкращий міжнародний кейс» була нагороджена ТВО Голови Правління IBOX Bank Зоряна Ківак. "У січні 2020 року ІВОХ Ваnk за підтримки Міністерства цифрової трансформаціі України став першим українським банком. який відкрив рахунки для міжнародної криптовалютної біржі «Bіnаnсе». це був перший лобіювання сфери криптовалют серед українських банків. Акціонерне товариство 'АЙБОКС БАНК' продовжує працювати у цьому напрямку для розширення можливостей для представників цієї галузі.

В номінації «Найкращий юридичний кейс» була нагороджена Ірина Войнарска президент всеукраїнської громадської організації «Правозахисна ліга». У результаті багаторічної діяльності організації, а також спеціального дослідження, був розроблений спеціальний шкільний курс для розвитку правової обізнаності дітей. Була запроваджена серія тренінгів в початкових школах з ведучими юристами України у форматі гри, з метою кращого сприйняття та запам’ятовування нової інформації. Задля організації такої діяльності у школах, було створено окрему програму, яка узгоджується з Міністерством освіти України та міжнародними фондами. Шляхом лобіювання через Комітет з питань правової політики ця програма готується до законодавчого втілення. Взагалі ГО займається розвитком правосвідомості суспільства. Шляхом діяльності громадської організації запровадили систему тренінгів, семінарів та громадських приймалень, узгоджену з місцевою владою, які спрямовані на підняття рівня правосвідомості українців.. Ірина Войнарска працює приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу.

В номінації «GR-амбасадор 2020 - найактивніший діяч з інституалізації GR-професії», була нагороджена Олександра Павленко, засновниця Pavlenko Legal Group.

У 2017 році Президентом України було введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування на території України санкцій відносно ряду юридичних і фізичних осіб. Зазначені санкції в повній мірі блокують діяльність таких осіб на території України. У рамках цього проекту команда Pavlenko Legal Group вибудовує і реалізує GR-стратегії у контексті захисту національних інтересів та безпеки України. Юридична компанія - Pavlenko Legal Group більше 10 років залучена в політику найвищого рівня. Компанія займається лобіюванням і державною політикою, допомагаючи клієнтам використовувати їх можливості при вирішенні власних бізнес-завдань.

В номінації «Найкращий адвокаційний кейс» були нагороджені Вікторія Кіосе та Ул’яна Пчьолкіна. За ініціативою Вікторії Кіосе та за підтримки Ул’яни Пчьолкіни був розроблений перший електромобіль для людей з обмеженими можливостями. Вікторія Кіосе – журналіст, колишня телеведуча та директор конкурсу “Міс Україна”.

Ул’яна Пчьолкіна громадська діячка, телеведуча, фіналістка першого у світі конкурсу краси Miss Wheelchair World 2017 в Польщі «Жінка ІІІ тисячоліття 2016».

В номінації «Найкращий регіональний GR-проект» був нагороджений раввін, лідер єврейської общини у Кривому Розі - Лірон Едері. Федерація єврейських громад України стає ініціатором підняття питання на державному рівні щодо дотримання потреб національних меншин у сучасній освіті в Україні, у рамках заходу "Врахування та дотримання правил єврейського способу життя та відповідності єврейським традиціям під час освітнього процесу".

В номінації «GR-прорив 2020» був нагороджений Президент авіакомпанії «Міжнародні Авіалінії України» Євгеній Дихне. МАУ - виступила двигуном поетапного відновлення пасажирських перевезень після виходу з весняного локдауну за допомогою лобіювання ПЛР-тестування в аеропортах пасажирів, які прибули з «червоної зони» або відбувають з України. МАУ першою встановила приватну лабораторію на території аеропорту «Бориспіль». МАУ просувала нормативні зміни, наслідком яких стала можливість уникнути самоізоляції в додатку «Дія» після отримання негативного результату ПЛР-тестування. Євгеній Дихне зайняв 2-й рядок рейтингу «ТОП-100. Кращі менеджери України » за підсумками 2016 року - «Громадський діяч".

В номінації «Найкраща профільна асоціація» була нагороджена Директорка із зовнішніх зв’язків «Ліги оборонних підприємств України» Юлія Висоцька. Ліга оборонних підприємств України пролобіювала внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 12 липня 1999 року.

В результаті для підприємств-експортерів було скасовано вимогу погоджувати маркетинг та ринки збуту з Державним концерном "Укроборонпром".

В номінації «GR-комунікація 2020» був нагороджений Сергій Смєлий, член правління GR асоціації, представник осередку "СтопКор" в Кривому Розі, начальник управління Дніпропетровської області Антикорупційного комітету при Верховній раді України. У рамках сесії "Технології моделювання майбутнього" з метою отримання аналітичної інформації про взаємодію основних політичних факторів України була розроблена політична гра для молоді, де кожен може відчути себе політичною фігурою та приймає важливі стратегічні рішення.

Активна діяльність Тетяни Рамус та White Ribbon Ukraine чи не вперше привернула увагу до проблеми сімейного насильства. За весь час діяльності White Ribbon Ukraine було проведено безліч заходів, спільні зйомки с Національною поліцією на тему протидії домашньому насильству щодо жінок. За підтримки посольства США відбулася зустріч з Оленою Зеленьскою в рамках міжнародної акції "16 днів проти насильства".

В номінації «Найкраще регуляторне рішення» була нагороджена Юлія Решітько, керівниця сектору комунікацій офісу ефективного регулювання BRDO. Завдяки консолідованим зусиллям Офісу ефективного регулювання BRDO, Міністерства цифрової трансформації, Міністерства розвитку громад та територій та проекту USAID / UK aid “Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах” в Україні запрацювала державна електронна система в сфері будівництва.

У результаті 6 липня 2020 року в Україні державна електронна система у сфері будівництва запрацювала як експериментальний проект, а з 1 грудня 2020 року система повинна запрацювати в повному обсязі. Вона включає в себе реєстр будівельної діяльності, публічний портал та електронний кабінет користувача.

В номінації «Найкращій консультант у GR» був нагороджений Логвінський Георгій. Вперше за 62 роки Георгій домігся безпрецедентного рішення Європейського Суду з прав людини, який встановив неприпустимість порушень під час досудового розслідування, зокрема щодо Адвокатів. Дане рішення безпрецедентне за своїм значенням і лягає в основу боротьби за гарантування і дотримання прав Адвокатів, адвокатської таємниці, захисту від незаконних дій правоохоронних органів. Георгій Логвінський - заслужений юрист України, Адвокат року 2017-2020, Почесний член Парламентської Асамблеї Ради Європи.

Серед гостей були присутні шановні люди зі всієї України, депутати, представники бізнесу юристи та лідери громадської думки. Кожен з них зробив великий внесок в розвиток лобізму.

Зокрема серед народних депутатів були Олексій Жмеренецький, Марія Мезенцева, Юрій Камельчук, Анна Скороход ,Павло Мельник,Олексій Гончаренко.

Партнерами заходу виступили: CREATORE, Ресторан “Углі”, IBOX Банк,Enessa Farran.

Медіапартнери: Politeka ZNAJ.UA, delo.ua, КиевВласть, СтопКор, Idealist.media, Київська торгово-промислова палата, Lenta.UA, Час Перших, DIGI studio, UkrPress Info, Україно-польська медіа платформа. В заході прийняли участь представники бізнесу, народні депутати, громадські діячі.

Організатор - Українська Асоціація професіоналів в сфері GR і лобістів в особі її очільниці Катерини Одарченко - політичного консультанта, засновниці та генерального директора SIC Group, політтехнолога, лідера політичної партії «Національна платформа».