10 і 11 серпня в Древньому Києві в Князівстві Київська Русь («Парк Київська Русь») відбулася головна подія цього літа – Фестиваль Середньовіччя «Билини Древнього Києва».

Вже одинадцять років поспіль цей Фестиваль у видовищній формі знайомить гостей з величною історією нашої держави.

Відвідувачі заходу отримали незабутні враження від вистав за мотивами давньокиївських билин, кінних шоу за участю більше 30 коней, реконструкцій середньовічних баталій та кінно-трюкових виступів. Окрім того на гостей Древнього Києва чекало безліч колоритних середньовічних забав, майстер-класи, страви, приготовані на вогнищах, прогулянки на конях і багато цікавого з життя Середньовіччя.

10 і 11 серпня програма традиційно розпочалася з урочистого відкриття за участю історичних персонажів, що відіграли значні ролі в становленні нашої держави, параду княжих прапорів, вражаючого виїзду кінної дружини та привітання київського князя Володимира. Всі учасники церемонії були вдягнені в автентичні костюми своєї епохи, мали зброю, зроблену в точній відповідності до історичних зразків. Навіть кінна амуніція була історично достовірною.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Показати ще

Після завершення урочистого параду всі гості мали змогу підійти до учасників Фестивалю, аби зблизька побачити та, в прямому сенсі слова, доторкнутися до легендарних історичних персонажів, що ніби зійшли зі сторінок стародавніх літописів. Це була унікальна можливість влаштувати фотосесію на пам'ять.

Далі на великому ристалищі Древнього Києва перед очима відвідувачів ожили сцени з історії та давньослов'янського епосу, що в яскравій видовищній формі повідали про славетну історію становлення нашої держави, а також про буденне життя наших пращурів. Глядачі побачили билини "Про древлян і полян", "Про апостола Андрія Первозванного", "Про князя Аскольда", "Про те, як князь Віщий Олег до воріт Константинополя щит прибивав", "Про загибель Віщого Олега від свого коня", "Про те, як древляни стратили князя Ігоря", "Про те, як кінні дружини князя Ярослава і князя Мстислава під Листвином билися, мирилися і хрест цілували", а також "Про те, як князівські кінні дружини слов’янські землі від половців звільняли".

Крім того на ристалищі Древнього Києва були відтворені середньовічні баталії. Безстрашні воїни, вдягнені у важкі лицарські обладунки, вага яких сягала 40 кг, взяли до рук справжню середньовічну зброю та зійшлися в справжньому «побоїщі». Досвідчені актори-каскадери вражали глядачів видовищними трюками верхи на конях і володінням середньовічною зброєю: луками, мечами, списами. Гості Фестивалю отримали незабутні враження від кінних кавалькад, кавалерійських сходів та граціозних кінних перегонів.

Ввечері дійство перемістилося з великого ристалища на Дитинець Києва. Там перед відвідувачами розгорнулось нове дійство – билина "Про те, як князь Святослав град Ітиль брав та Хазарію підкорював". Всі билини та баталії супроводжувалися вогняними та іншими спецефектами.

В програмі взяли участь кілька десятків коней рідкісних стародавніх порід, зібраних з усього світу в Княжій стайні. До того ж всі бажаючі могли підійти до цих прекрасних тварин, погладити їх, сфотографуватися з ними, проїхатися на них верхи або в екіпажі.

З 19:00 почалась феєрична нічна програма зі стрільбою палаючими ядрами з требушета - єдиного в Україні діючого облогового знаряддя. А в суботу, 10 серпня, незабутніх емоцій додало фаєр-шоу.

Тож гості фестивалю мали змогу пригадати легендарних історичних постатей, святих і князів київських, що відіграли доленосні ролі в розвитку нашої держави та поглибити свої знання про історію нашої країни, зокрема про становлення нашої державності, про дохристиянську епоху та про прийняття християнства. Також відвідувачі мали змогу долучитися до обрядів наших предків і познайомилися з культурою кочових народів, постійних супутників Київської Русі.

Фестиваль «Билини Древнього Києва» закінчився. Але на цьому знайомство з історією Київської Русі, її культурою і традиціями не закінчилось. Адже невдовзі гостей Князівства чекає багато цікавих заходів, що познайомлять із життям, звитягами та бойовими традиціями наших пращурів:

  • 17-18 серпня – ХХІІІ Міжнародний фестиваль національних воїнських та традиційних культур «Козацький Спас» імені Анатолія Єрмака;
  • 24-26 серпня – Святкування Дня Незалежності України;
  • 20-22 вересня – Відкритий чемпіонат України з середньовічного бою «Зов героїв»;
  • 5-6 жовтня – Міжнародний фестиваль кінно-трюкового мистецтва «Кентаври IІ»;
  • 12-14 жовтня – Святкування Покрови та Дня Захисника України;
  • 2-3 листопада – Міжнародний фестиваль кінних бойових мистецтв «Скіфи II».

Щовихідних у Древньому Києві в Князівстві Київська Русь на відвідувачів чекаэ знайомство з історією Київської Русі в справжньому, живому середньовічному місті. А також безліч традиційних слов’янських розваг, музеї та експозиції, прогулянки на конях, смачні страви з багаття, майстер-класи з народних ремесел, екстремальні атракціони та мальовниче Лісове озеро.

У Князівстві Київська Русь відроджуються традиційні для України стародавні кінні бойові мистецтва: гарцювання і верхова стрільба з лука. Тут відкрита школа кінних лучників, заняття в якій проводять досвідчені інструктори - спортсмени Всеукраїнської федерації верхової стрільби з лука. Стати її учнем дуже просто: потрібно звернутися до організаторів в Древньому Києві або зв'язатися по тел. (044) 461-99-37. І вже на першому занятті можна навчитися керувати конем і влучно стріляти з лука.

Детальніше: www.parkkyivrus.com