Реальність сьогодні супроводжується надзвичайною швидкістю розвитку технологій, і це позначається на всіх сферах діяльності соціуму і кожної людини окремо. Набір умінь, які учень отримує і розвиває в школі під час навчання, буде існувати завжди, лише вони формують те, наскільки успішно він сам адаптується до світу і всім процесам всередині суспільства. Процес цей не швидкий, але якщо почати вже сьогодні, в найближчі десятиліття буде результат.

Цифрова грамотність, база у вигляді основ програмування, нарівні з навичками роботи з комп'ютерною технікою сьогодні є важливими умовами ефективного сучасного навчання, а в майбутньому - успішного працевлаштування незалежно від обраної професії.

Згідно з результатами досліджень про користь програмування для дітей, онлайн-сервіс Tynker зазначив такі навички:

Програмування підвищує у дитини успішність навчання, результати учня в цілому:

Програмування формує універсальні навички:

  • Організованість: предмет вчить дитину вибудовувати комунікації, роботі в команді, а також приділяти увагу проблемам і завданням.

  • Стійкість: розвиває здатності до концентрації уваги і стійкості в подоланні проблем.

  • Логіка: розвиває логіку і критичне мислення в ході вирішення поставленого завдання.

Програмування з ранніх років закладає базу для успішного майбутнього:

  • Більший набір прав і можливостей: вивчаючи кодування, діти ефективніше долають перешкоди, добре сприймають зміни, їм не страшно експериментувати, вони розуміють «сутність» технологій в цілому і отримують уявлення про професію, якою хочуть займатися.

  • Життєві навички: стійкий вираз «програмування - це друга обов'язкова грамотність» в цифрову епоху, з'явився не дарма, адже в століття цифрових систем, воно дає можливість і користуватися технологіями, і створювати їх для своїх цілей, потреб сучасного цивілізованого суспільства.

  • База для успішної кар'єри і здатність стати конкурентним фахівцем: попит на працівників, які володіють навичками кодування, зростає і зростатиме надалі. На таких фахівців і орієнтуються сьогодні прогресивні країни.

На тлі прогнозів кадрових фахівців, вивчення раннього програмування в школах в наші дні не ставить за мету виростити тільки майбутніх програмістів, воно захоплює більш глобальні цілі, а саме - сформувати нове покоління топових фахівців в будь-якій галузі. За прогнозами фахівців проекту EU Code Week, 90% робочих місць будь-яких напрямків до 2025 року будуть пов'язані з IT. Для роботи співробітнику потрібні будуть базові знання з програмування.

А в самий найближчий час, до 2020 року, в Європі буде зафіксована нестача майже 800 тис. Фахівців з розробки та впровадження в життя всіх можливих сервісів і програм (незалежно від галузі).