Яким буде в новому році курс гривні стосовно долара і від чого він залежить?

Про це розповідає Катерина Котенкова на каналі «Знай ua».

Вона нагадала, що бюджет на 2021 рік складався, виходячи з того, що долар буде коштувати 29,1 гривні. Втім, більшість аналітиків вважає, що до кінця року цей показник буде на 30 копійок менше.

«Оксфорд економікс» дає прогноз, що середня ціна долара в новому році складе 28 гривень 40 копійок.

Однак всі прогнози може змішати зростання інфляції на початку року. Адже мінімальну зарплату підвищать, отже, зросте купівельна спроможність населення, а значить, і попит. Але виробництво залишиться на колишньому рівні. Компаніям можуть стояти значні витрати.

Популярні новини зараз

Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду

Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Показати ще

Курс гривні залежить і від багатьох інших чинників: ходу війни на Донбасі, не припинюваної пандемії, відносин з МВФ, які зараз важко назвати безхмарними. Все це може підштовхнути до падіння національної валюти.

До речі, в самому Міжнародному валютному фонді припускають, що середньорічний курс складе 28 гривень 12 копійок за долар. Перш в МВФ долар оцінювали дорожче, але в жовтні прогноз переглянули.

Експерти українського Мінекономіки розходяться в думках, вказуючи середньорічний курс долара від 27 до 30 гривень. В середньому виходить близько 28,6 гривні. За такою ж методикою обчислюється передбачуваний курс на кінець року - 29,2 гривні.

Курс залежить від безлічі факторів, які ділять на зовнішні та внутрішні. До перших відносяться можливе посилення пандемії у світі, недостатнє фінансування з-за кордону, втеча з країни нерезидентів з ОВДП, всілякі загрози з боку Росії.

Внутрішні чинники - це збільшення дефіциту державного бюджету, високий рівень корупції та зростання безробіття. Всі ці фактори можуть обвалити гривню стосовно долара, і все їх доводиться враховувати.

Раніше Катерина Котенкова давала прогноз на вже недалекий січень наступного року.

Також вона пояснила, чому продовжиться подорожчання газу.